Elhunyt Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke


Életének 61. évében hétfőn elhunyt Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének (MKE) elnöke, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke – tájékoztatta Zubánics László, az UMDSZ elnöke az MTI-t.

Vass Tibor 1954. szeptember 13-án született a Nagyszőlőshöz közeli Feketepatakon. A nagyszőlősi középiskolában érettségizett 1971-ben. Ugyanebben az évben felvették a Kijevi Építészmérnöki Egyetem városépítészeti szakára. A diploma megszerzése után egy évig Ungváron dolgozott. De mivel családja Kijevhez kötötte, visszatért az ukrán fővárosba, ahol az UNESCO-világörökség listáján szereplő Lavra Barlangkolostor restaurációs műhelyében kapott állást. A ranglétrát végigjárva 1989-től múlt évi nyugdíjazásáig a Lavra főigazgató-helyettesi posztját töltötte be.
A rendszerváltást követően Vass Tibor bekapcsolódott az ukrajnai magyarság önszervező mozgalmába, részt vett több magyar szervezet alapításában. Kezdettől alelnöke, majd elnöke az MKE-nek, és ugyancsak tevékeny szerepet vállalt az országosan bejegyzett UMDSZ-ben, amelynek haláláig alelnöke maradt. Tevékenységének köszönhetően vált széles körben ismertté az ukrán főváros közel 200 fős magyar közössége. Nevéhez fűződik a honfoglalási emlékjel, a Liszt Ferenc-emléktábla, a Petőfi szobor felállítása az ukrán fővárosban, a kijevi református gyülekezet és a vasárnapi magyar iskola létrehozása és működtetése, a Kijevi Lingvisztikai Egyetem magyar csoportjának megalakítása.
Kárpátaljával és a kárpátaljai magyarsággal soha nem szakadt meg a kapcsolata. Az ungvári Kárpáti Igaz Szó hasábjain közölt publicisztikai írásaiban rendszerint a kárpátaljai magyarság sorskérdéseit boncolgatta. Vegyes házasságban született gyermekei beszélnek magyarul és érzelmileg is kötődnek a magyarsághoz.
Vass Tibort, akit méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után ért a halál, 2015. augusztus 19-én, 13 órakor helyezik örök nyugalomra szülőfalujában, Feketepatakon.