Kijev a minszki egyezmény egy pontját sem teljesítette


Augusztus 12-én pont egy félév telt el, hogy Minszkben aláírták a donbásszi helyzetet rendezni kívánó második egyezménycsomagot – írja a Vesztyi. A 13 pontból álló dokumentumot Oroszország, Franciaország, Németország és Ukrajna vezetőivel is egyeztették, amit a kontaktcsoport minden tagja aláírt. A tárgyalás majdnem egy teljes napig tartott. Oroszország és Európa szerint az egyezménynek nincs alternatívája, ennek ellenére Ukrajna napról napra megszegi azt.

Kijev nem is akarta abbahagyni a harcokat. A minszki egyezmények után harcokat kezdeményezett Sirokinóban és Marinkánál. Az ukrán tüzérek továbbra is bombázzák Donyecket, Gorlovkát, Dokucsajevszket, Peszkit, Szpartak és több más települést is. A száz mm kalibernél nagyobb fegyvereket csak egy pipa miatt vonták vissza. Az LNR és DNR békés lakóinak negyedeit továbbra is lövik Grad és Szmercs rakétakilövőkkel.

Az EBESZ képtelen hatékonyan teljesíteni a feladatát. Rengeteg olyan eset volt, amikor a Jobb Szektor katonái egyszerűen nem engedték át az EBESZ-megfigyelőket, hogy elvégezzék a feladatukat. Kijev a mai napig nem kezdett bele a donbásszi helyi választásokba, bár ezt is előírja a minszki egyezmény. Ugyanez a helyzet a különleges donbásszi státusszal is.

Amnesztia helyett bűnügyi eljárásokat akasztanak a foglyaik nyakába. Még a szemet-szemért fogolycsere sem működik. Mindig újabb és újabb feltételeket találnak ki. Egyszer azt mondják tízet tízért, utána azt, hogy 30-at – 30-ért, nem beszélve arról, hogy akiket mégis visszaadnak milyen állapotban kerülnek Donyeckbe és Luganszkba. Az ukránok nem biztosítják a humanitárius segítségnyújtást sem, éppen ellenkezőleg, teljes blokádot vezettek be a DNR és LNR területei ellen, amelyek csak az orosz humanitárius segítségnek köszönhetően tudják elkerülni a humanitárius katasztrófát. Az ukránok nem hajlandóak tárgyalni a donbássziakkal, pedig a minszki egyezmények ezt is előírják.

Hat hónap elteltével új katonai egyenruhákról, általános mozgósításról beszél Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának vezetője, Alekszander Turcsinov. Bár az utóbbit csak fenyegetésként használják. A szélsőségesek hazájának mondható Nyugat-Ukrajnában Lemberg megye 360 településén egy embert sem sikerült mozgósítani. Vannak olyan települések, ahol a mozgósítottak egy részét pedig nők teszik ki.

A fent említettek után elmondható, hogy Ukrajna saját maga taszítja el magától a Donbásszt. Martin Schulz, az Európai Parlament képviselője szerint legalább azért is érdemes megújítani a minszki egyezmények hatályát, hogy elkerüljék a nagyméretű harcok megújulását.