Kijev felszólította Oroszországot, hagyjon fel a kelet-ukrajnai válság mélyítésével


Az ukrán külügyminisztérium felszólította hétfőn Oroszországot, hogy tegyen mihamarabb lépéseket a Donyec-medencében dúló fegyveres konfliktus további mélyülésének megakadályozására.

A tárca közleményében nehezményezte, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai felkelők “célzott provokációi” miatt az utóbbi időben szembetűnően kiéleződött a helyzet az ország keleti részében.

A kijevi külügyminisztérium rámutatott arra, hogy az elmúlt egy hét alatt jelentősen nőtt az Oroszországból származó fegyverekkel elkövetett támadások száma az ukrán fegyveres erők, valamint lakott területek és infrastrukturális létesítmények ellen. A külügyminisztérium szerint szinte mindennapossá vált, hogy a felkelők nagy szórású rakéta-sorozatvetőkkel lövik a front ukrán oldalát, és egyéb olyan nehézfegyvereket is bevetnek, amelyeket a minszki megállapodások szerint ki kellett volna vonniuk a front menti övezetből. A támadások nap mint nap szednek újabb és újabb áldozatokat a katonák soraiból, illetve a békés lakosok közül – jegyezte meg a tárca.

Ezért az ukrán fél felszólítja az Oroszországi Föderációt, hogy tegyen azonnali lépéseket a konfliktus kiterjedésének megelőzésére, és teljes mértékben hajtsa végre a 2014. szeptember 5-i és 19-i, valamint a 2015. február 12-i minszki megállapodásokat, különös tekintettel a tűzszünetre és a nehézfegyverek kivonására vonatkozó rendelkezéseket – áll a közleményben.
mti


 

Kapcsolódó hír:  Kijev a minszki egyezmény egy pontját sem teljesítette