Mozgósítás: az alapos szelektálás gáncsolta el a hatodik hullámot


A részleges mozgósítás hétfőn éjfélkor zárult hatodik hulláma során a korábbiakhoz képest sokkal szigorúbb szempontok szerint mobilizáltak, a hadkötelesekkel szemben magasabb szintű az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasság követelményeket állítottak támasztottak – tájékoztatott a Védelmi Minisztérium sajtószolgálata.
Olekszandr Pravdivec, a Védelmi Minisztérium szóvivője értékelve a hatodik hullámot a 112 Ukraina TV csatornának elmondta, hogy az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok alkalmával a megjelentek harmada bizonyult alkalmasnak katonai szolgálatra. Pravdivec többek között ezzel magyarázza, hogy a korábban kitűzött keretszámot csak kicsivel több, mint 50 százalékra tudták teljesíteni. Vélekedése szerint nem azért lettek alacsonyak a mutatók, mert sokan kibújtak a mozgósítás alól, esetleg kivásárolták magukat a kötelezettség alól. Állítása szerint az volt a cél, hogy nem csupán mennyiségileg, de minőségileg is javítsák az állományt.
Kiemelten vizsgáltuk a mozgósított személyek pszichés és lelki alkalmasságát, elkerülendő a harci stressz, harci cselekmények során, traumatizáló élmény(ek) negatív hatását, valamint a hazatérés utáni depressziót” – fogalmazott a szóvivő.