Mozgósítás: szerződésesekkel pótolnák a hiányt


A részleges mozgósítás hatodik hullámát országosan 60 százalékra teljesítettük, a fennmaradó hiányt szerződéses katonákkal pótoljuk majd – közölte mai kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Pravdivec, az Ukrán Fegyveres Erők mozgósításért felelős osztályának vezetője.
Mint ismeretes a mobilizáció hatodik hulláma, az elnöki rendelet alapján június 19 és augusztus 17-e között hatvan napig zajlott.
„A mozgósítási terv 60 százalékát teljesítettük, a mobilizáltak több mint 80 százaléka tiszt, a járművek esetében ez a szám meghaladja a 30 százalékot” – hangsúlyozta Pravdivec.
Az osztályvezető azt is elmondta a mozgósítottak 8,5 százaléka volt önkéntes, míg 25,7 százalék ideiglenesen munkanélküli. Olekszandr Pravdivec megjegyezte a legjobban, vagyis 80 és 100 százalék között Vinnica, Dnyepropetrovszk, Volinny, Hmelnickij és Zsitomir megye teljesített. Elégtelenre vizsgázott és a 40 százalékot sem érte el Szumi, Odessza, Ivano-Frankovszk és Kárpátalja megye.
Újságírói kérdésre, miszerint hogyan szeretnék a maradék 40 százalékot kompenzálni azt válaszolta: „Az elnöki rendelet értelmében augusztus 17-ei dátummal lezárult a mobilizáció utolsó szakasza, nincs semmilyen jogalapja annak, hogy folytassuk a behívásokat ezért a különbséget szerződéses állománnyal próbáljuk majd kiegészíteni”.
Az ezredes katonai titokra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni a hatodik hullámban mozgósított személyek pontos számát.