Nem csitulnak a harcok Ukrajnában


Véget ért az idei évre tervezett, szám szerint a hatodik mozgósítási hullám Ukrajnában, miközben a frontvonal mentén a harcok tovább szedik áldozataikat.

Ukrán híradások szerint a mozgósítást csupán félig sikerült végrehajtani. A tervezett 25 ezer mozgósítandó tartalékos helyett csak 13 ezret sikerült behívni. Szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a haza védelme iránti elkötelezettség mostanra jelentősen csökkent az ukrán társadalomban, miután az ország keleti részén már több mint egy éve tartanak a harcok, és elszállt a remény a konfliktus gyors lezárására.

Az elemzők többsége úgy véli, hogy noha terv szerint ez lett volna az utolsó mozgósítás 2015-ben, még idén lehet számítani újabbra. A múlt héten a védelmi minisztérium nem zárta ki, hogy újabb részleges mozgósítások lehetnek, ha tovább mélyül a kelet-ukrajnai válság.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleménye szerint érzékelhetően csökkent a felkelő tüzérségi támadások intenzitása az elmúlt egy napban, de továbbra sem szüntették be a katonai állások elleni csapásokat. Az ukrán fegyveres erők Donyeck környéki állásait továbbra is a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőtték.

Mariupol környékén, Sztarohnatyivkánál 120 milliméteres aknavetőkkel és rakéta-sorozatvetőkkel vették tűz alá előző nap a katonákat.

A közlemény szerint az elmúlt nap alatt összesen 87-szer sértették meg a tűzszünetet a felkelő erők. A donyecki hírügynökségének közlése szerint augusztus 20-án várható az újabb úgynevezett segélyszállítmány megérkezése Oroszországból.

Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság “védelmi miniszterhelyettese” sajtótájékoztatóján ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ukrán fegyveres erők azért lövik a “népköztársaság” területét, hogy elvonják a figyelmet csapataik és katonai eszközeik átcsoportosításáról a frontvonal közelébe. Kijelentette, hogy 47 új haditechnikai eszköz megjelenését észlelte felderítésük a front közvetlen közelében.

mti