Putyin szégyenletesnek tartja Ukrajna “külföldi irányítását”


Az orosz államfő szégyenletes gyakorlatnak, és az ukrán nép megalázásának tartja, hogy az ukrán kormányban és a régiókban külföldiek foglalnak el kulcsfontosságú posztokat, így az ország “külföldi irányítás” alatt van.

Vlagyimir Putyin Jaltán, a tavaly márciusban Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget üdülővárosában bírálta a kijevi vezetést. A politikus a területen működő nemzetiségi társadalmi szervezetek képviselőivel rendezett találkozón, a helyi ukránság egy képviselőjének beszédére reagálva kijelentette, hogy meggyőződése: a jelenlegi nehézségek ellenére Ukrajnában is rendbe jön a helyzet, az ország “lábra fog állni, pozitív irányban fog fejlődni, és a jövőjét Oroszországgal együtt fogja építeni”.

Putyin a találkozón lehetségesnek tartotta, hogy megkönnyítik az orosz állampolgárság megszerzését a krími tatárok számára. Azt mondta, hogy az intézkedés azokra vonatkozna, akik már régóta élnek a Krímben, és nem a friss migránsokra. Hozzátette, hogy a krími tatárok társadalmi-gazdasági rehabilitációjára szánt költségvetési pénzek korlátozottak.

 

Eközben az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Vlagyimir Putyin orosz elnök krími látogatása miatt. A tárca a nemzetközi jog és az ukrán törvények tudatos megsértésének tartja, hogy Vlagyimir Putyin Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő és a kabinet tagjainak kíséretében a Krímben tartott tanácskozást a terület turisztikai fejlesztéséről.

Petro Porosenko ukrán államfő is reagált Putyin krími megjelenésére, és azt “a civilizált világgal szembeni” kihívásnak nevezte. Azt írta továbbá a Facebook közösségi oldalon, hogy az orosz államfőnek és a vezető politikusoknak az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül tett utazása annak “a feszültségkeltést szolgáló forgatókönyvnek a folytatása, amelyet az orosz katonák és zsoldosaik a Donyec-medencében megvalósítanak”.

Ukrajna és a világ országainak többsége nem ismeri el a Krímet Oroszország részeként.

mti