Alámerült a tengerbe az orosz elnök

MOS551. ISLAND GOGLAND (RUSIA), 15/07/2013.- El presidente ruso Vladimir Putin viaja en un batiscafo llamado "C Explorer 5" en las aguas del Golfo de Finlandia, regiÛn de Leningrado, Rusia hoy, lunes 15 de julio de 2013. La inmersiÛn, para ver el buque de vela "Oleg" hundido en 1869, se enmarca en el programa de investigaciÛn "La Gloria MarÌtima de Rusia". …sta es la segunda vez que Putin se sumerge en el agua en un batiscafo, ya que en agosto de 2009, cuando era primer ministro, descendiÛ 1.395 metros al fondo del lago Baikal, el m·s profundo del planeta. EFE/Alexei Nikolsky/Ria Novosti/Krem

Újabb kalandra vállalkozott kedden az orosz elnök, és a Krím félsziget partjainál egy rég elsüllyedt bizánci kereskedőhajóhoz merült le búvárhajón a Fekete-tengerben.

Vlagyimir Putyin a fennállásának 170. évfordulóját ünneplő Orosz Földrajzi Társaság expedícióján vett részt a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krímben. A Kreml arculattervezői által sportos életvitelű, strapabíró és semmilyen különleges vagy veszélyes próbatételtől sem visszariadó államférfiként reklámozott politikus szakemberek kíséretében 83 méteres mélységbe ereszkedett le a tengerben Szevasztopol közelében.

A kaland után újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy búvárfelszerelésben is meg tudta volna tenni az utat. Hozzátette, hogy ilyen mélységekbe inkább szakembereknek kell leereszkedniük.

A valószínűsíthetően 10-11. századból származó bizánci hajó maradványait az oroszországi Rosztovban működő búvárklub tagjai fedezték fel május elején a krími Balaklava-öbölben.

A 62 éves Putyin a korábbi években hol szibériai darvakat tanított repülni, kihalófélben lévő, ugyancsak szibériai tigriseket engedett szabadon, vagy éppen görög amforákat hozott fel az Azovi-tengerből. Erről a 2011 augusztusi népszerűsítő akcióról később azt írták a sajtóban, hogy kimondottan számára helyezték el a búvárok a régészeti leleteket a tenger mélyén.



Putyin 2013-ban ugyancsak az Orosz Földrajzi Társaság által szervezett akció keretében merült alá a Finn-öbölben, ahol egy 1869-ben elsüllyedt orosz fregatt maradványait kutatták fel. 2009-ben a Bajkál-tóban 1395 méteres mélységbe merült a mélyvízi kalandozást kedvelő orosz államfő.

mti