Kijevi jelentések szerint lakott területekre lőttek a felkelők


Folytatódnak a heves harcok Kelet-Ukrajnában, a kijevi hadműveleti parancsnokság szerdai jelentése szerint az éjjel Donyeck környékét érte a legtöbb támadás, s a felkelők lakott területeket is lőttek.
A kijevi közlemény szerint Donyeck közelében, a front ukrán oldalán lévő Avgyijivka település lakóházaira nyitottak tüzet nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel. A környéken 120 milliméteres aknavetőkkel, harcjárművekkel, gránátvetőkkel és kézifegyverekkel hat ízben lőtték Opitne települést. Katonai állásokat támadtak Piszkinél és Krasznohorivkánál.
A frontvonal déli szakaszán, Mariupol térségében a néptelen Sirokinére nyitottak tüzet, valamint a minszki egyezmény által tiltott 122 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel támadták Novotrojicke települést.

Donyecktől északra, Artemivszk városánál páncéltörő rakétákkal és gránátvetővel lőtték a Luganszke faluban állomásozó ukrán katonákat. Luganszk városától északra, Sztanicja Luganszka településnél is tűz alá vették a fegyveres erők védelmi vonalát.

A parancsnoksági közlemény szerint a felkelők kedden összesen 82-szer sértették meg a tűzszünetet.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt nap alatt egyetlen katona sem esett el a kelet-ukrajnai harcokban, három viszont megsebesült. Az azt megelőző 24 órában az elnöki hivatal adatai alapján egy katona vesztette életét, és egy sebesült meg, mindketten Donyeck környékén.

 

Vaszil Szervatyuk, az ukrán határőrszolgálat helyettes vezetője a szerdai kijevi kormányülésen arról számolt be, hogy az orosz határ mentén már 180 kilométer hosszan elkészültek a harckocsik elleni árkok, 546 kilométer határszakaszon akadályokkal megerősítették a védelmet, valamint 34 kilométeren szögesdrótot húztak ki. A határvédelem megerősítése idén és a jövő évben összesen 468 millió hrivnyába, azaz körülbelül 5,9 milliárd forintba kerül az államnak.

Sajtóhírek szerint Laurent Fabius francia külügyminiszter kedden bejelentette, hogy augusztus 24-én Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár Berlinben a kelet-ukrajnai helyzetről tárgyal. Az ismét kiéleződött fegyveres konfliktus miatt a tervek szerint még ebben a hónapban Brüsszelbe is elutazik Porosenko, hogy megbeszélést folytasson Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

mti