Mozgósítás: Bevonultak a romák


A részleges mozgósítás hatodik hullámának utolsó napján – augusztus 17-én – nagy jövés-menés volt az Ungvári Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokságon, ugyanis ezen a napon indult el az utolsó önkéntes csoport, köztük hat roma férfi, hogy megkezdje rendkívüli katonai szolgálatát.

A mobilizációi utolsó heteiben Mikola Zsuravljov ungvári hadkiegészítő parancsnok felhívására tizenöt cigány jelentkezett önkéntesnek, közülük hat felelt meg az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot. A beszámoló szerint a mobilizált romákat szeretteik kísérték el a Telman utcai cigánytáborból.
A Mikola Zsuravljov az újságíróknak adott rövid nyilatkozatában úgy fogalmazott, ledöbbentette az etnikai kissebség hazafisága, példa értékűnek nevezete tettüket.

Zsuravljov azzal tudta motiválta a romákat, hogy itt az ideje annak, hogy az államnak megadják az adósságukat, azt, amit korábban gyerektámogatásként folyósítottak sokgyerekes családjaik számára – jegyezte meg kissé cinikusan Pavlo Fedaka újságíró Facebook-oldalán
Egy a parancsnokság bejáratánál nyilatkozó idősebb roma férfi úgy fogalmazott, minden hadköteles férfinek kötelessége lenne megvédeni a hazáját legyen az ukrán, román, magyar vagy roma nemzetiségű.