Putyin Kijevet okolja


Az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten tartózkodó orosz elnök Kijevet tette felelőssé a kelet-ukrajnai erőszak fellángolásáért.

Vlagyimir Putyin Szevasztopolban nyilatkozott, ahol kedden egy kutató tengeralattjárón 83 méteres mélységbe merült a Fekete-tengerben.

Az orosz elnök közölte, Moszkvának arról van tudomása, hogy az ukrán hadsereg csapatösszevonást hajt végre és a haditechnikát is erősíti a Donyec-medencében. A politikus azt remélte, hogy a Donyec-medencei konfliktus nem csap át „a felkelők és az ukrán hadsereg nyílt és nagyszabású összeütközésébe”.

Hangsúlyozta, hogy nincs semmilyen más alternatívája a Minszk–2-nek nevezett megállapodásnak. Kijelentette, hogy „végül feltétlenül a béke fog győzedelmeskedni. A feladatunk az, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a veszteségeket, amelyekkel a győzelemig eljutunk”.

Február elején a fehérorosz fővárosban az úgynevezett normandiai négyek – a francia, az orosz és az ukrán államfő, valamint a német kancellár – maratoni egyeztetését követően Kijev és a délkelet-ukrajnai szakadárok elfogadták a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés megoldását célzó, előző év őszén aláírt minszki egyezség végrehajtását tartalmazó 13 pontos megállapodást. Ez egyebek mellett az azonnali tűzszünetet és a nehézfegyverzet visszavonását írta elő.

Forrás: MTI