8 hónap után Ciprasz bedobja a törülközőt


A görög miniszterelnök még csütörtök este benyújtja lemondását Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek, hogy utat engedjen az előre hozott választásoknak – idézték a hírügynökségek az egyik – magát megnevezni nem kívánó – kormánytisztségviselőt.

A januárban megválasztott Ciprasz a hírek szerint tévéadásban készül erről bejelentést tenni. Leköszönése esetén szeptember 20-án hívnák az urnák elé a lakosságot. Ciprasz már július végén jelezte: készen áll vállalni az előre hozott választásokat, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét. Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak megszavazását, amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz akkor csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.

A Reuters megjegyzi: a miniszterelnök gyakorlatilag elvesztette parlamenti többségét, így sokak szerint várható volt, hogy benyújtja lemondását.Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök még csütörtök este benyújtja lemondását Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek, hogy utat engedjen az előre hozott választásoknak – idézték a hírügynökségek az egyik – magát megnevezni nem kívánó – kormány-tisztségviselőt.

mti