KIJEV KÜLÖNLEGES STÁTUSZT ÍGÉR DONBÁSSZ SZÁMÁRA


A minszki egyezmények által létrehozott politikai alcsoport közelgő videokonferenciájának idejére az ukrán kormány megígérte, hogy előterjeszti javaslatát Donbássz különleges státuszára vonatkozóan.

A videokonferencia 12:00 órakor kezdődik, az ukrán fél előterjeszti Donbássz különleges státuszára vonatkozó javaslatát. Az előterjesztés alapjául az az idevonatkozó törvénytervezet szolgál, amely mindössze a térség „egyes területeire” terjesztené ki és engedélyezné a választások megtartását. A DNR és az LNR képviselői már többször kijelentették, hogy ez a törvény gyakorlatilag megakadályozza Donbássz önállósodását, ezen kívül ellentmond a minszki egyezmények több pontjának is” – írja a hírügynökség.

Korábban Vladiszlav Dejnego, az LNR képviselője javasolta Kijevnek, hogy vitassák meg az „egyes kerületekben megszervezett választások” lehetőségét, de az ukrán parlament nem fogadta el azt a törvényt, amely ezen választásokat lehetővé tenné, pedig a probléma megoldható lenne akár a minszki egyezmények idevonatkozó pontjainak végrehajtásával is.