Mi lesz ősszel a hrivnyával?


Egyre gyakrabban találkozni olyan vélekedésekkel, hogy az ősz beköszöntével ismét veszít erejéből az egyébként is halovány gyenge ukrán fizetőeszköz, a hrivnya.
Olekszandr Ohrimenko kijevi elemző szerint az ősszel 25-28 hrivnya között alakulhat a hazai pénznem árfolyama a dollárhoz viszonyítva. Ezt azzal magyarázza, hogy megkezdődik a fűtési szezon, márpedig az államnak valutában kell elszámolnia a külföldön vásárolt gázért, így felvásárlási hullám fog kezdődni. Ez csak úgy kerülhető el, ha az ukrán gazdaság végre beindul, valamint a lakosság nagyobb bizalommal tekint a bankokra, és oda viszi a megtakarított pénzét. Ám erre semmi esélyt nem lát az idézett elemző.
Egy másik szakértő, Olekszandr Zsolugy azt a véleményt osztja, hogy 22-23 hrivnya körül marad az árfolyam. Ám ha nőni is fog, 25-26 hrivnyánál aligha lesz több az amerikai fizetőeszköz. Szerinte a hrivnya stabilitása mellett szól, hogy Ukrajna kevesebb földgázt vásárol már külföldön, és szeptemberben várható egy újabb IMF-hitelrészlet. Az viszont a pénzünk ellen dolgozik, hogy az ország vezetése továbbra sem tud megegyezni a magánhitelezőkkel szembeni tartozás átcsoportosításáról. Amennyiben Ukrajna emiatt technikai csődöt jelentene, az pánikszerűen hatna a valutapiaci mozgásokra, ismerte el a szakértő.