Nem csak egy-egy ország, egész Európa bajban van


Egész Európa közös ügye a migráció, nem pedig egy-egy uniós tagállam problémája – reagált az Európai Bizottság szóvivője arra, hogy Ausztria az Európai Bírósághoz fordul, ha az uniós hatóságok sürgősen nem módosítják a menekültek regisztációjának szabályait.

A migráció nem egy-egy EU-tagország, hanem Európa közös ügye – mondta az Európai Bizottság szóvivője, elutasítóan reagálva arra, hogy Ausztria jelezte: az Európai Bírósághoz fordul, ha az uniós hatóságok nem módosítják a menekültek regisztrálásának szabályait.

Nem bíróságra kell menni
“Most nem annak van az ideje, hogy bíróság elé citáljuk egymást, hanem annak, hogy szolidaritást mutassunk egymás iránt” – mondta Annika Breidthardt szóvivő. Elmondta, hogy jövőre tekintenék át a annak a dublini szabályozásnak a tapasztalatait, amely értelmében minden menedékkérő ügyét abban az uniós tagországban kell elbírálni, ahol a menekült először lépett az EU területére. Ausztria azzal érvel, hogy ez az előírás ellentmond az unió működésének alapvető szabályait lefektető Lisszaboni Szerződésnek, amely alapelvként rögzíti a szolidaritást és a felelősségvállalások igazságos elosztását a tagállamok között.

Breidthardt szerint jelenleg az a teendő, hogy egyfelől minden tagország teljesítse a közös migrációs vonatkozású előírásokat – beleértve a dublini rendelkezéseket is -, másfelől pedig segítséget kell nyújtani azoknak a tagországoknak, amelyek különlegesen nagy migrációs nyomásnak vannak kitéve.
Ez nem görög, magyar, francia vagy osztrák probléma, hanem globális migrációs válságról van szó“.

A kvótarendszert vizsgálják
A dublini rendelkezéseket – uniós szakértők szerint – nem olyan helyzetre szabták, mint amilyen a mostani, jelentős menekülthullám. A 2016-os felülvizsgálatkor – közölte a szóvivő – nem csupán a dublini szabályokat, hanem a bizottság által májusban javasolt áthelyezési és áttelepítési mechanizmus tapasztalatait is elemezni fogják. A bizottság kötelező jellegű kvótákat indítványozott arra, hogy a tagországok tehermentesítsék Olaszországot és Görögországot, ahová a menekülthullám kezdetén a legtöbben érkeztek. Ám a tagállamok a kötelező kvótákat elvetették, bár a legtöbbjük önkéntes felajánlást tett több-kevesebb migráns átvállalására.

Egy hónap alatt százezren
A bizottság másik szóvivője, Christian Wigand ismertette a Frontex, az uniós határvédelmi ügynökség friss adatait, miszerint júliusban rekordszámú, százezernél is több migráns érkezett az EU-ba. A tagországok idegenrendészeti szerveitől kapott adatok összesítéséből pedig az derül ki, hogy az év első felében 400 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, szemben a tavalyi összesen 600 ezerrel. A jövő héten a görögországi Pireuszban uniós migrációs központot állítanak fel, és Dimitrisz Avramopulosz illetékes EU-biztos a calais-i kikötőhöz látogat, ahol a Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók okoznak gondot. Szeptember 2-án uniós megbeszélésen dolgozzák ki a “biztonságos eredetország” fogalmát – az onnan érkezők aligha számíthatnak menekültstátuszra.

mti