Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szökevényeknek tekinti a Krímben és a Donbásszban maradt egykori munkatársait


Több mint ezer, egykori SZBU-s tisztet dezertőröknek tekint Kijev, mert azok a Krím és a Donbássz területén maradtak a polgárháború kezdetét követően. 2015 július-augusztusban a katonai ügyészség több tucat letartóztatási parancsot adott ki egykori titkosszolgálati tiszt ellen.

A kijevi katonai ügyészség 1372, egykori SZBU-s tiszt ügyében indított vizsgálatot, mert azok a Krím és a Donbássz területén maradtak a polgárháborús konfliktus kiéleződése idején. 2015 július-augusztusban a katonai ügyészség több tucat letartóztatási parancsot adott ki egykori titkosszolgálati tiszt ellen. Az első feljelentések 2014 áprilisában történtek, amikor a Krím Oroszországhoz történt csatlakozását követően sok egykori titkosszolgálati alkalmazott nem jelentkezett az Ukrán Biztonsági Szolgálat központi parancsnokságán a Kijev által kiadott parancsnak megfelelően. Több egykor Szimferopolban és Szevasztopolban szolgált tiszt is a Krímben maradt a felhívást követően.

Az ukrán törvények szerint e tisztek szökevénynek számítanak, várható büntetésük 2-től 5 évig terjedő börtön. Kijev bevallotta, hogy jelenleg nem rendelkezik pontos információval a szökevények tartózkodási helyére vonatkozóan.

A TASSZ korábban utalt rá, hogy az ukrán „antiterrorista hadművelet” kezdete óta 10 000 felett van az ukrán fegyveres erőket és a titkosszolgálatokat elhagyó tisztek száma.