Ez már sok(k): SZBU-sok lesznek a jobb szektorosokból!


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) jól fizetett emberei válhatnak a szélsőséges cselekményekről elhíresült Jobb Szektor harcosaiból.
A félkatonai szervezet egyik parancsnoka, bizonyos „Csornij” (Fekete) azt közölte, hogy megegyeztek a titkosszolgálattal arról, hogy harcosaik hivatalosan is belépnek az SZBU kötelékébe, s továbbra is a frontvonalon folytatják harcukat, csak már a biztonsági szolgálat felszerelésében és fizetésével.
Az egyszerű harcosok öt és fél ezer hrivnya bérre számíthatnak havonta, a tisztek hét és fél ezerre. Arra az időszakra, amit az ATO-ban töltenek, duplán számfejtik a fizetésüket. Felvételüket fizikai és pszichológiai tesztekhez kötik, ami normál esetben minimum hat hónapos folyamat, de a jobb szektorosok előnyt élvezhetnek, esetükben ezt a procedúrát akár két hónaposra is csökkenthetik, számolt be a már idézett parancsnokuk.
Azok, akik nem akarnak belépni az SZBU egységeibe, legalizálhatják magukat a hadsereg kötelékében is, tette hozzá „Csornij”. Azt állítja, most is tejes egységek szolgálnak a seregben, akik a megkülönböztethetőség céljából jobb szektoros címkéket hordanak az egyenruhájukon.
Olvasva ezeket a híreket, nehéz megérteni, hogy a hatalom miért igyekszik ennyire a Jobb Szektor kedvében járni, miközben már Európában is neonáci képződményként tekintenek rájuk, s csak rombolják Ukrajna amúgy sem létező tekintélyét. Jól emlékezhetünk, a munkácsi események után az ország vezetői azt ígérték, végre rendet tesznek ezzel a fegyveres alakulattal, ehhez képest most azt látjuk, hogy állami szintre emelik őket… Felmerül a kérdés: vajon miért?!