Reform: hat kistérség alakulhat a Bereg-vidéken


Az egyik ukrán nyelvű hírportál birtokába jutott az a dokumentum, amely pontosan részletezi, miként is fog kinézni a magyar többségű Beregszászi járás a tervezett területi-közigazgatási reform után. Már korábban is lehetett találkozni ilyen vázlatszerű tervekkel, de a portál azt állítja, hogy ez már a végleges tervezet, s ezt fogják megszavazni a Kárpátaljai Megyei Tanács soron lévő ülésszakán.
Amennyiben valóban így van, akkor kijelenthető, a korábban emlegetett kettő, majd négy közösség (hromada) helyett hat ilyen kistérség lesz a Bereg-vidéken. A következő központokkal: Beregszász, Bátyú, Mezőkaszony, Gát, Nagybereg és Mezővári.

Közülük nyilvánvalóan a Beregszászi közösség lesz a legnagyobb, 37 257 lakossal. Tizenhárom települést vonnak majd össze: Beregszász, Asztély, Macsola, Nagybakta, Déda, Kis- és Nagybégány, Halábor, Badaló, Mezőgecse, Csoma, Hunyadi és Tasnád.

A Mezőkaszonyi kistérség lakossága meghaladja a tízezret, jelen állás szerint 10 924-en alkotják. Tíz település összevonásával jöhet létre: Mezőkaszony, Zápszony, Beregsom, Csonkapapi, Kispapi, Hetyen, Harangláb, Bótrágy, Rafajnaújfalu és Vadastanya.

Hét település 10 574 lakosa alkotja majd a Mezővári kistérséget: Mezővári mellett Borzsova, Nagymuzsaly, Csetfalva, Kovászó, Sárosoroszi és Bene.

A Gáti közösség öt falut ölel fel: Gátot, Csikósgorondot, Gutot, Makkosjánosit és Balazsért. 7619 fő él ezekben a falvakban.

Öt falut foglal magába a Nagyberegi közösség 6938 lakossal. A központ Nagybereg lesz, mellette Kígyós, Beregújfalu, Alsó- és Felsőremete.

A Bátyúi közösség 5984 lakost számlál majd, és a következő településeket tömöríti: Bátyú, Kis- és Nagybakos, Badótanya és Danilovka.