Lukasenko az orosz gáz tranzit megnövelését ajánlotta


Alekszander Lukasenko, Fehéroroszország elnöke bejelentette, hogy készen áll lehetőséget nyújtani arra, hogy a Gazprom megnövelje az országán áthaladó európai gázszállítást – írja a Lenta. Lukasenko erről a Gazprom vezetőjével, Alekszej Millerrel folytatott minszki találkozója során nyilatkozott.
Miller reagálva az elnök szavaira azt mondta, hogy a vállalata készen áll teljesíteni Fehéroroszország vezetősége által kitűzött feladatokat.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyi alelnöke szerint Oroszország tervei, hogy lemondanak az Ukrajnán keresztüli gázszállításokról veszélyezteti Európa energiaügyi biztonságát és ez teljességgel elfogadhatatlan az EU számára. Az Ukrajnán keresztüli 140 milliárd köbméternyi gáz tranzit az egyik legfontosabb Európa számára.

Az Ukrajnán keresztüli gázszállítások helyett alternatíva lehet a Fehéroroszországon, az Északi áramlaton és az építés alatt álló Török áramlaton keresztüli gáz tranzit. 2014-ben 45,1 milliárd köbméternyi gázt szállítottak Fehéroroszország területein keresztül.