Megölték az Iszlám Állam második számú vezetőjét

iszlam_Fadhil-Ahmad-Al-Hayali-Criteriul-National

Fadhil Ahmad al-Hayali egy amerikai légitámadást követően halt meg, jelentette be a Fehér Ház. Hayali, aki Hajji Mutazzként is ismert, az Egyesült Államok hivatalnokai szerint a csoport második vezetője volt – írta a BBC.

Ő volt a koordinátora nagy mennyiségű fegyver, lőszer, ember, robbanóanyag és jármű mozgatásának Irak és Szíria között – mondta az amerikai nemzetbiztonsági tanács tagja, Ned Price. A bejelentés szerint a héten autóval utazott Moszulban, amikor a támadás érte.

Price szerint „Hayali halála negatívan fogja befolyásolni az Iszlám Állam tevékenységét, tekintve a befolyását a terrorszervezet pénzügyeire, médiájára, működésére és logisztikájára”.

A támadásban meghalt Abu Abdullah is, aki a média koordinációjáért felelt.

Az amerikaiak bombázásának kezdete óta az Iszlám Állam vezetői közül több is meghalt, az egyik magas rangú vezetőt a múlt hónapban egy dróntámadás közben ölték meg.A MUSTÁRGÁZ HASZNÁLATÁRA IS BIZONYÍTÉKOT TALÁLTAK

Az Egyesült Államok dandártábornoka, Kevin Killea pénteken szintén jelentette be, hogy vizsgálataik során mustárgáz nyomait találtak az Iszlám Állam által a kurdok ellen használt aknavetőkön Észak-Irakban. Ugyanakkor hozzátette, a teszteknek még nincs vége.

Az amerikaiak azután kezdtek el vizsgálódni, hogy egyes hírek szerint korábban augusztusban Makhmournál mustárgázt vetettek be. A terrorszervezetet már azzal is vádolták, hogy klórgázt is használt támadásai során.

A mustárgáztól az ember bőre, szeme és tüdeje is hólyagosodni kezd.

vs.hu