Ultimátumot adott a kis vezér


Harckészültségbe helyezte határmenti katonai alakulatait pénteken a kis vezér, azt követően, hogy előző nap kiéleződött a feszültség Észak- és Dél-Korea között. Az északiak átlőttek a déliekre, követelve, hogy állítsák le Phenjan elleni propagandaadásukat – írja a Népszava.

Dél-Korea 29 tüzérségi lövedékkel viszonozta az északiak támadását. Mindkét oldalról azt jelentették, hogy nem voltak sebesültjei a tüzérségi villongásnak, feltételezik, hogy mind az északiak, mind a déliek csak riasztólövéseket adtak le. Szakértők szerint sem Szöulnak, sem Phenjannak nem érdeke a konfliktus eszkalálódása a határtérségben.

Kim Dzsong Un csütörtökön válságtanácskozást hívott össze. A központi katonai bizottság rendkívüli értekezletén adta ki a parancsot a katonai egységek készenlétbe helyezésére. A kis vezért az dühítette fel, hogy a déliek több mint egy évtized után felújították az északra sugárzott propagandaadásokat. Dél-Korea is készültséget rendelt el, a védelmi miniszterhelyettes arra számít, hogy a demilitarizált övezet határán, 11 helyen telepített hangszórókra tüzelhetnek északról. Phenjan 48 órás ultimátumot adott Szöulnak a propagandaadások leállítására. Szöul azt követően indította újra a műholdas rádióadások sugárzását, hogy két dél-koreai katona aknára lépett és súlyosan megsérült a demilitarizált övezet határán. Észak-koreai részről cáfolják, hogy közük lett volna az aknatelepítéshez. Phenjan és Szöul 2004-ben egyezett meg arról, hogy szüneteltetik a határmenti propagandaháborút, most viszont ismét mindkét oldalról harsognak a hangszórók.

A két Korea között a koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet óta sem kötöttek békemegállapodást, elvileg hadiállapot van érvénybe, gyakoriak a provokációk, a fenyegetőzések. Pak Gun Hje dél-koreai elnöknek eltökélt célja lenne, hogy enyhítse a feszültséget a két ország között, idén januárban azt is felvetette, hogy szívesen találkozna Kim Dzsong Unnal. A kapcsolatok befagytak 2010 óta, amikor elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, s ezért Szöul Phenjant tette felelőssé.