Eltűnt Zaharcsenko, a donyecki felkelők vezére


Családostul nyoma veszett Olekszandr Zaharcsenkónak, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének – adta hírül vasárnap a Novosztyi Donbassza kelet-ukrajnai hírportál beszámolója alapján több ukrán forrás. Kijev attól tart, hogy felkelők provokációkra készülnek augusztus 24-én, függetlenségük kikiáltásának évfordulóján.

A vezér váratlanul élettársával és lányaival együtt elhagyta azt a donyecki luxusvillát, amelyben lakott, s amelyet egy helybeli üzletember bocsátott a rendelkezésére. A ház főbejárata elől eltűnt az őrbódé, és az autók is, amelyek folyamatosan az épületnél lévő parkolóban álltak. A luxusháznak, amelyet a helybeliek csak “a várként” emlegettek, két utcára van kijárata.

Zaharcsenko jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik – írta a hírportál, s emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a vezér videoüzeneteit a megyei pénzügyi vezetés épületében lévő régi irodájában vették fel.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnap hírszerzési információkra hivatkozva kijelentette, hogy ukrán egyenruhába öltözött felkelők készülnek lakóövezetek elleni támadásra az általuk uralt területen, ezzel biztosítva ürügyet maguknak a front Kijev által ellenőrzött oldala elleni válaszcsapásra. Liszenko cáfolta, hogy a kormányerők bármilyen támadóműveletre készülnének. Valószínűnek nevezte, hogy kapcsolat van a felkelők által végrehajtani tervezett bűncselekmények és Zaharcsenko Donyeckből történt eltűnése között.

Közben tovább folynak a lövöldözések a kelet-ukrajnai frontvonal mentén. A kijevi parancsnokság vasárnapi közleménye szerint az elmúlt napban jóval kevesebbszer vetettek be a februári minszki egyezmény által tiltott nehéztüzérségi fegyvereket, az ukrán állások elleni támadások zöme kézi fegyverekkel végrehajtott, “provokatív jellegű” volt. Mindazonáltal a tűzszünetet Kijev szerint a felkelők előző nap 78-szor sértették meg. Az elmúlt 24 órában egy katona vesztette életét és négy sérült meg a harcok övezetében.

mti