Zsuravljov a hívőket, a nagycsaládosokat és a piti bűnözőket is mozgósítaná


Mikola Zsuravljov, az Ungvári Egyesített Hadkiegészítő parancsnoka azt javasolja, hogy a jövőben mozgósítsák a hívőket, nagycsaládosokat és piti bűnözőket is.
Ukrajnában szörnyű háború folyik, ugyanakkor a mobilizáció végrehajtása békeidőkhöz mérten zajlik” – nyilatkozta a parancsnok a pravij információs portálnak.
Zsuravljov ezzel magyarázza azt, hogy a parancsnokság nem tudják teljesíteni a kitűzött mozgósítási tervet. Következésképpen a hadsereg nem rendelkezik elegendő tartalékkal, arra az esetre, ha a felkelők ellentámadásba lendülnének. Zsuravljov szerint meg kell változtatni a mozgósítási törvényt, hogy többeket tudjanak mobilizálni. A parancsnok első sorban az orvosi alkalmassági vizsgálatok menetét bírálná felül, valamint mérsékelné azon betegségek listáját, amik felmentést adnak a katonai szolgálat alól.
Hadüzenet nélküli háború zajlik az országban, míg mi a hadkötelesek között válogatunk. Honnan lesznek katonáink, ha például augusztus 24-én támadást indítanak a felkelők és az orosz reguláris erők. Ezért kell forrásokat tartalékolni, többek között olyanokat is, akik ideiglenesen alkalmatlanok a katonai szolgálatra, viszont a jövőben bevethetőek lehetnek. Ez sajnos nincs szabályozva” – idézi a portál a parancsnokot.
Zsuravljov úgy véli mindenek előtt a mobilizációs előkészületről és készültségi állapotról szóló törvényen kell változatni. Szerinte ki kellene venni azt a passzust a jogszabályból, mely szerint vallási meggyőződésére hivatkozva felmentés kérhető, valamint a nagycsaládosokra vonatkozó mentességet is törölné. Meggyőződése, hogy ebben a kritikus időben, mindenkit be kell vonni az ország védelmébe.
Arra tanítottak az akadémián, hogyha az ellenség növeli a személyi állományát, akkor nekünk is azt kell tennünk és alkalmazkodnunk kell az ellenfél taktikájához. Köztudott, hogy a felkelők az első vonalban börtönviselteket, narkósokat, alkoholistákat vetnek be, míg mi a legnagyobb hazafiakat küldjük a halálba” – fogalmazott Zsuravljov.
A toborzótiszt hozzátette, hogy Ukrajnában semmi nem akadályozza azt, hogy piti bűnözőket – ha azok meg akarják védeni a hazájukat – küldjenek a terrorellenes hadműveletek első vonalába. Zsuravljov végezetül az ötödik hatalmi ágat is kritizálta, szerinte a sajtó demoralizálja a mozgósítást és a hadsereg ellen hangol.