210 ezer embert mozgósítottak


Petro Porosenko elnök a Kijev főterén tartott függetlenség napi ünnepi beszédében kitért a mobilizáció eredményeire is. Elmondta, a hat mozgósítási hullám során 210 ezer személyt hívtak be szolgálni. Közülük minden hatodik önként vonult be a seregbe.
Az államfő megemlékezett a harcok során elhunyt 2100 fegyveresről. Hozzátette, rajtuk kívül 7320-an sérültek meg a fronton. Közölte, mintegy kilencezer katona és tiszt részesült valamilyen állami elismerésben, 22-en pedig megkapták az Ukrajna Hőse kitüntetést.
Porosenko úgy látja, az elkövetkező tíz évben még számítani kell katonai agresszióra Oroszország részéről, ezért prioritás marad a katonai kiadások növelése, az új harci technikák gyártása és fejlesztése.
Arról nem szólt, hogy várható-e újabb mobilizáció. Az utolsót csak 60 százalékban sikerült teljesíteni. Korábban Petro Mehed, a védelmi tárca helyettese azt prognosztizálta, még legalább három mobilizációra lesz szükség. Arszen Avakov belügyminiszter viszont a szerződéses hadseregre való mihamarabbi áttérést szorgalmazta, látva a mozgósítások során felmerülő súlyos nehézségeket.