A lengyel elnök Brüsszelt és Washingtont is bevonná a tárgyalásokba


Az új lengyel elnök hét végi berlini látogatásán is elő akar állni azzal a kezdeményezésével, hogy az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is vonják be az ukrajnai konfliktusról zajló tárgyalásokba. Andrzej Duda erről vasárnap éjjel nyilatkozott újságíróknak.

A tárgyalásokon jelenleg az úgynevezett normandiai négyek, azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna vesznek részt.

Duda, aki első külföldi útjáról, jelképesnek szánt tallinni látogatásáról hazatérőben nyilatkozott a repülőgépen vele utazó újságíróknak, kifejtette, hogy a tárgyalásokon az Egyesült Államok “is részt vehetne mint olyan világhatalom, amellyel Oroszországnak számolnia kell, továbbá Ukrajna szomszédai, akiket közvetlenül érint mindaz, ami ott zajlik”.

A PAP lengyel hírügynökség beszámolója szerint a konzervatív lengyel államfő azt mondta, “jobban érezné magát”, ha a tárgyalások “a genfi formátumban” folytatódnának, vagyis ha valamelyik európai intézmény képviselője is részt vevő fél lenne, nemcsak Németország és Franciaország. Mint mondta, ez a valaki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője lehetne.

Magyarázatul Duda elmondta, hogy ukrán kollégája, Petro Porosenko egy telefonos megbeszélésük alkalmával azt mondta neki, “számít Lengyelország támogatására”.

Duda kezdeményezése kapcsán a TASZSZ orosz hírügynökség arra emlékeztet, hogy hétfőn Porosenko ukrán elnök is úgy nyilatkozott, a “normandiai négyek” vezetői által tető alá hozott, és a kelet-ukrajnai rendezésről tárgyaló kontaktcsoport tagjai által aláírt minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk.

A kelet-ukrajnai helyzet ma is terítéken lesz Berlinben, Angela Merkel német kancellár, valamint a francia és az ukrán elnök hármas találkozóján.

mti