Észak- és Dél-Korea megállapodott a háborús veszély elhárításáról


43 órás tárgyalás végén Phenjan és Szöul megegyezett abban, hogy kölcsönösen engedményeket tesznek egymásnak, és ezáltal oldják az elmúlt napok során egyre erősödő feszültséget, ami már-már háborúval fenyegetett.

Az elmúlt napok feszültségei, a kölcsönös fenyegetések után hétfőn megállapodás született a két Korea között a háborús veszély elhárításáról – jelentette be a dél-koreai elnöki szóvivő.

Phenjan sajnálkozását fejezte ki a dél-koreai katonák megsebesülése miatt, és ennek nyomán az egyezség értelmében Szöul órákon belül felhagy a határon túlra, az észak-koreai rezsim ellen irányuló propagandatartalmú műsorszórással. A 43 órás, maratoni hosszúságúra nyúlt egyeztetések során abban is megegyeztek, hogy mihelyst lehetséges, újabb tárgyalásra fog sor kerülni Észak- és Dél-Korea képviselői között. Az egyezményben emellett ígéretet tettek rá, hogy elő fogják mozdítani az 1950-1953-as koreai háborúban elszakított családok újraegyesítését.

A megállapodás részleteiről Kim Kvan Dzsin dél-koreai elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó, a déli tárgyalódelegáció vezetője számolt be közép-európai idő szerint este 7 órakor. A volt nemzetvédelmi miniszter szerint “nagyon sokatmondó”, hogy Észak-Korea bocsánatot kért a felrobbant akna okozta sérülésekért.

A felek között szombat este kezdődtek kétoldalú tárgyalások a határ menti Panmindzsonban. Pak Gun Hje dél-koreai elnök korábban azt mondta, hogy országa addig folytatja a propagandatartalmú műsorszórást, amíg Phenjan nem kér bocsánatot a fegyveres provokációkért.

Aknára propagandaadás volt a válasz

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatokkal válaszolt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta, hogy aknát telepített volna az övezetbe.

Phenjan a múlt csütörtökön ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben nem hagy fel a propagandával helyi idő szerint szombat délután öt óráig, katonai lépéseket fog tenni. A fenyegetőzés ellenére semmilyen újabb incidens nem történt.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.

mti