Járványügyi kockázatot jelentenek a bevándorlók


Járványveszély ugyan nincs Magyarországon a bevándorlók miatt, de az országos tiszti főorvos szerint járványügyi kockázatot azért jelentenek a bevándorlók, mert nem pontosan ismert az egészségügyi állapotuk.
Nincs járványveszély Magyarországon, mivel a bevándorlók nem terjesztenek olyan kórokozókat, amelyek veszélyt jelentenek a lakosságra – mondta az országos tiszti főorvos. Paller Judit közölte: járványügyi kockázat viszont van, mivel a bevándorlók egészségügyi állapotát nem ismerik.
A magyar lakosság a magas oltottság miatt védett – emelte ki az országos tiszti főorvos az M1 csatornán. Hozzátette: a migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel és HIV-vírussal fertőzöttek, ám ezek nemi úton, illetve vérrel terjednek, így a fertőződéshez szoros kontaktus kell.

A bevándorlóknak segítő önkéntesek sincsenek veszélyben, ha betartják az előírásokat, tehát használják a megfelelő védőfelszereléseket, és ügyelnek a rendszeres fertőtlenítőszeres kézmosásra – tette hozzá a szakember.

Bezárják a menekülteket?
Paller Judit szerint hiába írják elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tiszti főorvost, aki elrendeli a szűrésüket, a 14 ezer behívottnak eddig csupán öt százaléka jelent meg a vizsgálatokon. További problémát jelent az országos tiszti főorvos szerint, hogy később ők is “eltűnnek”, ezért megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni.

mti