Ukrajna előleget kért a Gazpromtól


A tranzitszállítások költségeinek terhére kért előlegből a „téli tüzelőt” szeretné Ukrajna beszerezni –írja a Lenta.ru. Ez a fizetési mód korábban már működött Janukovics elnöksége idején. Ehhez a sémához szeretne visszatérni Ukrajna, erről tárgyalt Alekszej Miller, a Gazprom vezetője és Andrej Kobolev, az ukrán Naftogaz vezetője augusztus 21-én. Az előlegből a téli időszak zavartalan átvészeléséhez hiányzó 5-6 milliárd köbméter gáz egy részét szeretné Kijev a tárolóiba gyűjteni.

A Gazprom utoljára 2013 nyarán utalt 1 milliárd dollár előleget hasonló célra, és akkor Ukrajna ugyanígy használta fel az összeget, téli gáztartalékot vásárolt belőle. A most kért összeg 750 millió dollár, ez mintegy négy hónapnyi tranzitszállítási munkáknak megfelelő érték. Az ukrán tárolókban a szükséges 19 milliárd köbméternyi gáz helyett 13 milliárd van jelenleg.

Korábban Szergej Konovec, a Naftogaz elnökhelyettese bejelentette, hogy a szükséges összeget európai bankokból szeretnék igényelni. Ez év július 1-től a Gazprom elzárta az Ukrajna számára szállítandó gáz csapjait, mivel nem sikerült megegyeznie a részletekben a két félnek. Az érvényes szerződések szerint az év harmadik negyedében az ár 247,18 dollár lett volna ezer köbméterenként. Akkor a sajtó szerint Kijev politikai megfontolásokból nem egyezett bele a Moszkva által ajánlott árba.

2015 május elején Miller bejelentette, hogy keresetet nyújtana be a Naftogaz ellen 8,2 milliárd dollár értékben, mivel a korábbi megállapodások szerinti „vidd vagy fizess” elv előírásaival szemben Kijev nem vette át a szerződésnek megfelelő gázmennyiséget. A Gazprom megítélése szerint így a kamatok beszámításával együtt a tartozás összege 29,5 milliárd dollár volt, ebből 2,6 milliárd dollár még a 2013-14 évek szerződéseinek tartozása, és 200 millió dollár a Donbássz felé 2014-ben leszállított gázmennyiség ára. A megmaradó összeg a kötelezettségek ellenére át nem vett gázmennyiség ára. A keresetben a Stockholmi Kereskedelmi Kamara döntését várják az érdekelt felek.

Ugyanezen bíróság előtt fekszik egy másik kereset is, amelyben Ukrajna 16 milliárd dollár összeget perel Moszkvától – kijevi vélemény szerint –„különféle gázszerződések és tranzitszerződések nem megfelelő teljesítése miatt.”