“Ukrajna készen áll a harcra, és Oroszország nagy árat fizet az agresszióért”


Porosenko ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az országnak békére van szüksége. Leszögezte, hogy a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk.
“A béke mellett állunk, de nem vagyunk pacifisták” – fogalmazott, előre jelezve, hogy éppen ezért Kijev tovább növeli a fegyveres erőkre, a katonák ellátására szánt állami kiadásokat és a szerződéses állomány létszámát a hadseregen belül. Hozzátette ugyanakkor: nem ígérheti meg, hogy nem lesz több mozgósítás. Háborús agresszió esetén ez elvben lehetetlen, a történelemben még nem volt példa 100 százalékosan szerződésesekből álló haderőre – fogalmazott.
Az elnök kifejtette, hogy ha nem mélyül a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, az ország gazdasági helyzete hamarosan javulni kezd. Szavai szerint megalapozott, óvatos feltevések alapján a gazdaság már leküzdötte azt a súlyos stresszt, amit a háború okozott.
Novorosszija (Új-Oroszország) pedig olyan elképzelt hely, mint a híres író, Tolkien Mordor nevű országa (a Gyűrűk Ura című regényben)” – szögezte le Porosenko. Az elnök végezetül kijelentette, hogy az orosz agresszió az ukrán társadalom egyesülésének “katalizátorává” vált. A politikai elitet pedig felelős politizálásra, a széthúzás helyett az ország védelme érdekében való összefogásra szólította fel.
Az idei függetlenség napi kijevi parádén haditechnikai eszközöket nem vonultattak fel, csak különböző egységek, köztük a keleti fronton harcolók képviseltették magukat. A parádén 2300 katona és kadét vonult fel.

mti