23 év alatt 35 százalékkal csökkent az ukrán GDP


Augusztus 24-én a függetlenség napját ünnepelte Ukrajna, viszont elszomorító tény, hogy az eltelt 23 év alatt az ország hazai összterméke (GDP) 35 százalékkal csökkent – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.
Az ukrán GDP 1991 és 2014 között 35 százalékkal csökkent, ez a leggyengébb adat 166 országé között, amelyek mutatói hitelesek és publikusak. A második Moldova 29, a harmadik pedig Grúzia 15,4 százalékos visszaeséssel. Ebben az időszakban még két ország volt, ami negatív teljesítményt tudott felmutatni: Zimbabwe és a Közép-afrikai Köztársaság.
Az újság elemzője szerint hibás lenne azt feltételezni, hogy a jelenlegi ukrán helyzet vezetett a gazdasági hanyatláshoz. A siralmas ukrán mutató a rendszerváltás utáni összeomlással magyarázható, az első kilenc évben a gazdaság 60 százaléka veszett el úgy, mintha sose lett volna. Ez a hanyatlás kétszer nagyobb annál, mint amit az Egyesült Államok a nagy recesszió éveiben átélt. A mostani krízis csak egy újabb csökkenést eredményezett, de nem ez volt a kiváltó ok.
Az elmúlt 14 évben 2000 és 2013 között a teljes posztszovjet térségben is Ukrajnában volt a legszerényebb a növekedés. Hiába volt alacsony a bázis, ez a szám is csak 69,8 százalékos. A második legrosszabb teljesítményt Észtország nyújtotta 75,7%-kal.