Az Ajdar zászóalj részeg katonái lövöldöztek Dnyipropetrovszk megyében


A Dnyipropetrovszk megyében található Novomoszkovszk városban az Ajdar zászóaljhoz tartozó részeg katonák gránátvetővel lövöldöztek egy benzinkútra, az egyik lövedék egy lakóház tetejére zuhant.

Az eset augusztus 21-én történ este 10 körül. A robbanás hangjára a szomszédok is az utcára rohantak. „Nagyon megijedtünk. Azt hittük, hogy itt a háború. Abban rohantunk ki az utcára, amiben voltunk. Valenytyina, a ház tulaja már az utcán volt. Azt mesélte, a TV-t nézte amikor robbanást hallott, az hitte, hogy a készülék robbant fel. Az egész szobát füst öntötte el, a férfiak azonban egy fel nem robbant gránátvető lövedékét vették észre. Akkor jöttek hozzánk az bombaszakértők, a rendőrök és az ügyészség” – mesélte a szomszédban élő Jelena.

A helyi lakosok sokkoló részleteket meséltek, amiből kiderül, hogy az egész részeg ukrán katonák műve. „Attól a háztól nem messze, ahová lőttek, van egy benzinkút. Az Ajdar zászlóalj katonái benzinért mentek oda, de mivel nem volt pénzük, nem akarták kiszolgálni őket. A katonák ekkor úgy döntöttek, hogy bosszút állnak, és gránátvetővel lőttek a benzinkútra, csak mellélőttek, és egy házat találtak el” – mesélte egy helyi lakos. Egy másik lakos azt mesélte, hogy három robbanás volt.

A megyei rendőrség megerősítette az esetet, elmondásuk szerint megpróbálják kideríteni az elkövetők kilétét, illetve az ügyben eljárást indítottak. A katonai ügyészség még nem nyilatkozott az ügyben. Az eset után egy nappal a város rendőrei két novomoszkovszki lakost vettek őrizetbe, akik megpróbáltak eladni négy gránátvetőt. Azt nem tudni, hogy a két esetnek van-e köze egymáshoz.