Lengyel sajtó: fasiszták az ukrán lövészárkokban


„Az ukrán hadsereg lövészárkaiban fasiszták rejtőznek”- Lengyelországot megrázták a Sirokino település melletti lövészárkaikban rejtőző „Azov” zászlóalj harcosainak kijelentései -írja a Vesztyi.ru.

Az egyik lengyel TV-csatorna riportot készített az Azov zászlóalj katonáival, a videón a harcosok horogkeresztet és más náci szimbólumokat viselnek öltözékükön. Ugyanezek a jelvények borítják a melegedő falait, a ruházatukat, sőt a testüket is. Sok lengyel felháborodott ezeken a képsorokon.

A riportnak a „Fasiszták a lövészárkokban” címet adták, nélkülözve minden európai polkorrekt körülírást. Rafal Stancik és Jaroslavl Germazjak lengyel riporterek néhány napot töltöttek a Mariupol melletti „Azov” táborban. Mindent úgy filmeztek le, ahogy látták a helyszínen, semmit sem toldottak hozzá, vagy vettek el a leforgatott anyagból.

„Kezdetben az volt a szándékunk, hogy beszámolunk arról, hogy a harcoló felek mennyire tartják be a minszki egyezményeket. Mindamellett a szemébe akartunk nézni azoknak, akik fegyverrel a kezükben a lövészárkokban harcolnak. Az a valóság, amit a nézők is láthatnak, és megérthetik kik is rejtőznek most a polgárháború lövészárkaiban” – jelentette ki Stancik.

„A nemzeti gárda tagjai szíves örömest engedik filmezni magukat, és élénken kommentálják is a felvett anyagot. A hozzánk még bizalmuk is volt, az egyik riport kezdetén a helyszíntől nem messze egy akna robbant fel, ezért mindenki, a harcosok és mi is azonnal a lövészárok aljára hasaltunk le, és sokáig ebben kényelmetlen testhelyzetben feküdtünk egymás mellett. Ez egyfajta bajtársias légkört teremtett közöttünk” – meséli Germazjak.

„Ezután a harcosok teljesen megnyíltak nekünk „fegyvertársaiknak”, és előkerültek az addig rejtegetett jelvények és egyéb szimbólumok. Igaz, hogy az ukránok kissé szégyenlősen a jelvényeket nacionalista értékeknek titulálták, és magukat is ukrán nacionalistáknak tartják. Minden további hasonlóság véleményük szerint nem más, mint véletlen egybeesés. Ez a jelenet is látható a riportfilmünk egy részletében” – magyarázza Germazjak.

azov-náci-ukrán-ukrajna

„Nálatok, ott a nyugaton ha valaki a saját népéért harcol, az csak náci lehet, ez az orosz propaganda következménye. Sokan a mi jelvényünket összetévesztik a náci dupla SS szimbólummal. Ezt már lehet mutogatni és azt kiabálni, nézzétek fasiszták!” – háborodik fel az egyik harcos. „Nekünk az kevés szeretni a hazát, azt meg is kell védeni, különösen nehéz időkben. Most pedig ilyen idők vannak” –fejezi be szavait a lövészárokban hasaló ukrán katona.

„Csakhogy ezek mindössze szavak, amit a harcosok azonnal tettekre váltanak. Kézifegyvereikből máris lövik a Sirokino keleti oldalán fekvő házakat, éjszaka pedig már aknavetők és bombavetők formájában bizonygatják igazukat. A kaotikus, célzások nélküli lövöldözéseknek legtöbbször a vétlen lakosok az áldozatai. Úgy védik a hazát ezek a derék fiúk, hogy közben pusztítják annak lakosait” –húzza alá Germazjak.

„Különös, de mindenhol a náci jelvények „díszítik” az itt lévő harcosok környezetét. Mi csak egyetlen helyszínen forgattunk, de ott is bőven volt részünk „gyönyörködni” ezekben a jelvényekben. A harcosok maguk nem is tartják náci szimbólumoknak ezeket jeleket, szerintük a nép felhívása alapján díszítették fel így magukat.

Az egyik helyi kis zsebführer, aki mindössze 21 éves volt, Sztyepan Banderáról mesél nekünk, mennyire nagyformátumú, lélekben erős személyiség volt, és hogyan harcolt az ukrán szabadságért. Én feltettem neki a kérdést, mit meséljek el ebből azoknak a lengyeleknek, akiket annak idején Bandera és keretlegényei lemészároltak? Az egy más kor volt, más idők voltak, hangzott a a fiatalember válasza, hiszen most itt Donyeck mellett is ukránok ölnek ukránokat, de ki tudja ezt megmagyarázni?” –tette fel a kérdést az Azov harcosa.

„Én talán meg tudtam volna neki világítani a dolgok egy-két furcsa aspektusát, például azt, hogy az ő egyenruháját Lengyelországban varrták, onnan szállították ide, egy „emberbaráti szervezet” segítségével jutott el ide az ukrán lövészárkokba” –fejezi be szavait a lengyel televízió munkatársa, Rafal Stancik.