Zeman: közös európai hadseregre van szükség


Az Európai Uniónak az eddigieknél jobban kell védenie határait a bevándorlók előtt – jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök kedden Prágában, amikor fogadta a cseh nagyköveteket.
Zeman megismételte korábbi kijelentését is, miszerint “szükség lenne egy közös európai hadseregre”. “Határozott véleményem, hogy az Európai Uniónak az eddigieknél jobban kell védenie határait” – szögezte le az elnök. “Amikor korábban az Európai Parlamentben egy közös európai hadsereg létrehozásának szükségességéről beszéltem” – folytatta Zeman – “sokan megmosolyogtak”. Most, a mai nemzetközi helyzetben nagyon jól jönne egy ilyen hadsereg – mutatott rá a cseh elnök az Európát elárasztó menekülthullámmal kapcsolatban.

Az ukrán-orosz konfliktussal összefüggésben Zeman hangsúlyozta, hogy súlyos problémákat szankciókkal, embargókkal és bojkottokkal megoldani nem lehet. “Általában ellenzem ezeket a módszereket” – emelte ki. “Bízom abban, hogy a Nyugat a közeljövőben felújítja a korrekt viszonyát Oroszországgal” – tette hozzá, utalva arra, hogy a Nyugat az ukrajnai helyzettel kapcsolatosan gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Zeman már többször is kijelentette, hogy ellenzi a szankciókat.

A cseh nagykövetek éves tanácskozásra gyűltek össze a hét elején Prágában, s az államfő ebből az alkalomból találkozott velük. Zeman felszólította a misszióvezetőket, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet a gazdasági-kereskedelmi diplomáciának, amely sokat segíthet a cseh gazdaságnak. Megerősítette, hogy Pekingben részt vesz a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmával rendezendő ünnepségeken. Kijelentette, hogy látogatása alkalmával tárgyalni fog a kínai elnökkel és több gazdasági-kereskedelmi szerződést is aláír, amelyek kibővítik a kínai gazdasági jelenlétet Csehországban.
MTI