A honosításról ír egy ukrán portál


A magyar honosítással és a hozzá kapcsolódó visszaélésekről cikkezik a mukachevo.net. A kárpátaljai ukrán nyelvű regionális portál gyakorlatilag lefordította azt az írást, amit nemrégiben a HVG-re hivatkozva a KárpátHír is közölt.
Az ukrán portál fontosnak tartja kiemelni, hogy már 124 ezer ukrán állampolgár folyamodott magyar állampolgárságért, s közülük 90 ezren már le is tették az esküt. Cikkükben leginkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy nagyon sok magyar útlevél feltehetőleg csalárd módon került kiállításra, ezért most a magyar hatóságok ahol csak tudnak, ellenőrzik a már kiadott okmányokat. Például összevetik a honosítás kérelmezőjének a fényképét az útlevél birtokosának arcképével. Emellett a magyar útlevéllel utazóknak tesztkérdéseket tesznek fel a határon, ami miatt sokan inkább Szlovákia felé kerülnek.
Az idézett portál leírja, hogy korábban sok levéltári hamisítvánnyal találkoztak a magyar hatóságok, de nem ritka, hogy születési kivonatokat is hamisítottak.
Arra is kitér a fordításos cikk, hogy korábban teljes kisbuszok mentek át a határ túloldalára, ahol a falvakban csak úgy pörgött ez a fajta biznisz, de mára annyira szigorítottak a rendszeren, hogy csak Budapesten lehetséges kiskapukat találni, de a tarifa így jelentősen megnőtt, 15 ezer euróba is belekerül az „ügyintézés” segítése.