A KORMÁNY IS BEVETNÉ A HONVÉDSÉGET?


A magyar kormány megvitatta, hogyan lehetne a katonaság segítségét igénybe venni az ország déli határának védelméhez, ahol migránsok nagy számban lépnek be az Európai Unió területére – mondta el szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő.
A Reuters hírügynökség jelentése szerint a szóvivő hozzátette, hogy bármilyen, a honvédség felhasználására vonatkozó döntést jóvá kell hagynia a parlamentnek, amely a jövő héten vitatja meg ezt a kérdést.
“Magyarország kormánya és a nemzetbiztonsági kabinet (…) megvitatta annak kérdését, hogy a honvédséget miként lehet felhasználni Magyarország és az Európai Unió határának védelmére”
– idézte Kovács Zoltánt a Reuters.

Utánlövés

A Honvédség bevonását a határvédelembe a Jobbik vetette fel a hét elején.  A párt alelnöke, Volner János hétfőn emlékeztetett rá, hogy a napokban több ezer illegális migráns tört át a görög-macedón határon. A macedón rendőrök hasztalan próbálták feltartóztatni a tömeget, akik közül több mint hétezren vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába érkeztek, és már Magyarország felé tartanak.
Nem szeretnénk, ha Magyarország is ilyen helyzetbe kerülne, és nem tudnánk megvédeni a magyar embereket – hangsúlyozta Volner János. Hozzátette: az Alaptörvény lehetőséget ad arra, hogy kétharmados parlamenti felhatalmazással a magyar honvédséget – szükség helyzetben – bevessék az ország területén belül.
A jobbikos politikus arra is rámutatott: ez nem jelent rendkívüli állapotot, ez nem jelenti az ország státuszának a megváltoztatását, mindössze a Magyar Honvédség részt vesz az államhatár megvédésében.
mti