Aggódnak a tanárok a kárpátaljai pályázat „célba érése” miatt


A kárpátaljai pedagógusok attól tartanak, hogy jogosulatlanul, valótlan adatokkal ügyeskedők is indulnak a magyar gyerekeket oktató pedagógusoknak kiírt pályázaton. Ráadásul az ukrán állam is leveszi a sápot a magyarországi támogatásról – olvasható a Magyar Hírlap írásában.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó pedagógus szerint azonban a bemutatandó iratok nem akadályozzák meg azt, hogy a pályázatra nem magyarok is jelentkezzenek. A magyarországi lapnak nyilatkozó pedagógus szerint:

Kárpátalján gyakran esik szó olyanokról, köztük akár korábbi magyargyűlölőkről, akik „csak azóta beszélnek többet – törve – magyarul, amióta megjelentek az ilyen-olyan magyarországi támogatások. Sokan attól tartanak, hogy a jogosultak helyett az ügyeskedők jutnak hozzá a pénzhez, hiszen semmilyen módon nem kell, de talán nem is lehet igazolni azt, hogy a jelentkező valóban magyar nemzetiségű. A pályázaton nyert összegből az ukrán állam állítólag tizenöt százalék adót és két százalék hadiadót von le, pedig nem fizetésről, hanem támogatásról van szó – folytatta a lapnak nyilatkozó pedagógus. Hozzátette: a pályázókat az is elszomorítja, hogy a pénzt hrivnyában kapják meg, mivel az ukrán pénznem rendkívüli módon elértéktelenedett.

A KMKSZ Jótékonysági Alapítvány központi irodája ellenőrzi, hogy a beadott pályázat megfelel-e a kiírásnak. A nyertesekkel az alapítvány szerződést köt, és a lebonyolító szervezet az, amely dönt a támogatás odaítéléséről, illetve folyósítja a megnyert összeget. Az esetleges elutasító döntést a pályázat kiírója nem indokolja, jogorvoslat nincs ellene. Ha időközben kiderül, hogy a pályázó valótlan, megtévesztő adatokat szolgáltatott, akkor a támogató azonnal elállhat a szerződéstől, és kamatostól vissza kell fizetni a már felvett támogatást – áll a pályázati szabályzatban.

A pedagógusok félelmeivel a Magyar Hírlap megkereste a KMKSZ-t, egyebek mellett arról érdeklődtek, miként lehet ellenőrizni, hogy a jelentkező valóban magyar-e és magyar gyermekekkel foglalkozik, illetve ki lehet-e szűrni az ügyeskedőket, ha igen, akkor miként. Szerették volna megtudni, igaz-e vagy téves az információ, hogy az ukrán állam tizenöt százalék adót és két százalék hadiadót vet ki a támogatásokra. A kulturális szövetség alelnöke nem válaszolt kérdésekre, csak annyit közölt a lappal, hogy „a pedagógustámogatással kapcsolatos pályázatok jelenleg feldolgozás alatt állnak”.

A Kárpáthírnek korábban már válaszoltak, akkor ezt a választ kaptuk:

a hatályos ukrán törvények (Adókódex) alapján a kifizetett anyagi támogatás, ha az a 2015. év folyamán meghaladja az 1710 hrivnyát egy fő részére, akkor az általános szabályok alapján adózik. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az Adókódex 167.1 pontja alapján 15 százalék adót kell levonni az 1710 hrivnyát meghaladó részből. Ezen kívül általánosan 1,5 százalékot kell levonni minden adóköteles jövedelemből “katonai járulék” jogcímen. Ezt az adónemet a teljes támogatásból számítják, nemcsak az 1710 hrivnyát meghaladó összegből. Nem mellékesen ezt a 1,5 százalékos hadiadót egészen mostanáig a valutaváltásnál is alkalmazták. Amennyiben a magyar támogatási pénzt már hrivnyásították, akkor az újabb 1,5 százalékos mínuszt jelenthet.

Ez konkrétan mennyi levonást jelent arról itt olvashatnak. Több pedagógus szerint a lebonyolító szervezet  (KMKSZ JA) a támogatások folyósítását szándékosan a közelgő őszi választások idejére időzíti…

forrás: magyarhirlap.hu/karpathir.com