Élő adásban lőtték le a riportert és az operatőrt – megrázó videó


Alison Parker riporter és Adam Ward operatőr halt meg Virginiában, egy interjú közben nyitottak rájuk tüzet egy plázában. A rendőrség egy támadót keres – írja az Independent. A harmadik áldozat a műtőben van. Egy képen látszik az elkövető, a CNN szerint a rendőrség már azonosította. A hírek szerint a támadó a tévétársaság korábbi riportere volt, akit kirúgtak. A támadás után öngyilkos lett.

A támadás helyi idő szerint reggel 6.45-kor történt egy népszerű bevásárlóközpontban, a Bridgewater plázában, Monetában. A tévénézők – a kollegákkal és hozzátartozókkal együtt – élőben nézték végig, ahogy rálőnek a WDBJ csatorna stábjára és az interjúalanyra. Néhány lövés után a közvetítés megszakadt, annyit lehetett látni, hogy a riporter és az interjúalany is sikoltozva próbál menekülni. A támadó – akiről később kiderült, hogy egy volt kollega – először operatőrt lőtte le. Több lövéssel végzett áldozataival.

Korábban voltak vágatlan felvételek az interneten az élő adásból, ahol a támadás látszik, de ezeket eltávolították.

A rendőrség azt közölte, a lövöldözésnek két halálos áldozata van. A felvételen látható interjúalany, Vicki Gardner, a helyi Kereskedelmi Kamara elnöke megsérült. Őt a hátán érte a lövés. Sokáig műtötték, az állapotáról nem közöltek információt. Annyit tudni, hogy kórházban van.

Alison Parker riporter 24, Adam Ward operatőr, 27 éves volt. A támadás okát kezdetben nem ismerte a rendőrség.

Az operatőr viszont fel tudta venni a támadót. Az elkövetőt hamar beazonosították, később kiderült, a WDBJ csatornánál dolgozott. „Korábbi, elégedetlen alkalmazott” – írta róla az Independent. A Gawker szerint a 41 éves Vester Lee Flanagan volt a támadó, aki Bryce Willamsra változtatta a nevét. Riporterként dolgozott a csatornánál, de kirúgták. A támadóról itt van egy élesebb kép. A férfi felvette, ahogy megöli a tévéseket, és azt nyilvánosságra is hozta. Az első videót, amin az látszik, hogy centikre megközelíti áldozatait, majd fegyvert emel rájuk, itt tudja megnézni. A videónak volt folytatása is, de azt eltávolították. Az Independent azt írta, a támadó öngyilkos lett, miután feltöltötte a videóit. A CNN korábban arról számolt be, a férfi csak megkísérelte az öngyilkosságot, de az nem sikerült neki, csak súlyosan megsérült. Nem sokkal később viszont már ők is azt közölték, a támadó öngyilkos lett.

A támadóról egyre több minden kiderül, több bejegyezése alapján nem véletlenszerűen lőtte le a tévéseket, konfliktusa lehetett velük.
Az Independent arról is írt, Adam Ward jegyese pont az adásvezérlőben volt, mikor lelőtték az operatőrt. Alison Parkernek ez lett volna az utolsó munkanapja a televíziónál, már egy másik csatornához volt leszerződve. A nő párja is a televíziónál dolgozott, az esküvőjüket tervezték.

vs.hu