Ismét fokozódnak a harcok Kelet-Ukrajnában


Az utóbbi néhány nap viszonylagos nyugalma után az elmúlt huszonnégy órában ismét fokozták támadásaikat tiltott nehéztüzérségi fegyverek bevetésével felkel erők Kelet-Ukrajnában – jelentette szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint előző nap összesen 92-szer sértették meg a felkelők a tűzszünetet. A harcokban két katona esett el, és 10 sebesült meg – közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. A parancsnokság beszámolt arról, hogy a Donyeck környékén lévő katonai állásokat kedd éjjel is támadták a februári minszki egyezményben tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű nehéztüzérséggel, továbbá 122 milliméteres lövedékek csapódtak be Avgyijivka település lakónegyedeiben is.
Feszült volt a helyzet az éjszaka a frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, Mariupol térségében is. Az M szektorban előző nap összesen 11 tüzérségi támadást indítottak a felkelők.
Kiújultak a támadások eközben a frontvonal északi szakaszán is. A Luganszk megyei kormányzóság közleményében arról adott hírt, hogy a felkelő tüzérségi csapások következtében megrongálódott egy gázvezeték, több helyen a villamos vezetékek és egy lakóház teteje is beszakadt. Civilek a kormányzói hivatal tudomása szerint nem sérültek meg.

Ismét orosz katonákat látnak
Dmitro Timcsuk katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője szerdán arról írt Facebook-oldalán, hogy az utóbbi napokban a felkelők mintegy másfél ezer újabb fegyveressel – javarészt Oroszországból érkezett zsoldosokkal – egészítették ki Donyeckben állomásozó erőiket, valamint egyéb fegyverzetek mellett három, Oroszországból “átdobott” T-80-as harckocsit is a megyeközpontba irányítottak.

Erőszakos mobilizáció
Timcsuk információi alapján a népköztársaságokban folytatódik a lakosság erőszakos mozgósítása, Debelcevó és Vuhlehirszk városokból tömegesen menekülnek a katonakorú férfiak, hogy elkerüljék a besorozást a felkelő erőkhöz, amelyek nem egyszer agyonlövéssel fenyegetik meg azokat, akik nem akarnak belépni a soraikba. A szakértő úgy tudja, hogy az orosz határon nem engedik Ukrajnából Oroszországba belépni az ötven évesnél fiatalabb ukrán állampolgárságú férfiakat.

Az ukrán hadsereg is erősitést kapott
Eduard Baszurin, az Ukrajna területén önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság “védelmi miniszterhelyettese” saját felderítésüktől kapott adatok alapján szerdán arról számolt be újságíróknak, hogy az ukrán hadsereg mintegy négyezer katonát, hatvan harckocsit és állítólag öt Buk M1 típusú légvédelmi rakétarendszert vezényelt a frontvonalhoz. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy az ukrán fegyveres erők támadást készítenek elő a felkelő területek ellen.

mti nyomán