Moszkal szerint a Jobbik nem fenyegeti Ukrajna területi egységét


Hennyagyij Moszkal egy vele készült interjúban keményen nekimegy a Kárpátalján élő kisebbségeknek. Kárpátalja kormányzója bírálta a Jobbik helyi híveit és a ruszinok autonómia kezdeményezéseit, továbbá régi nótának nevezte a Tisza-melléki járásról szóló elképzeléseket. Ezzel szemben a közigazgatási hivatal elnöke büszkén vallja, hogy a romákkal jól megérteti magát.
Hennyagyij Moszkal az Ukrán Nemzeti Hírszolgálat tudósítójának nyilatkozva azt mondta, hogy a magyar szélsőjobboldal és annak fő ereje, a Jobbik Kárpátalján nem fenyegeti Ukrajna területi integritását.
„Ami a Jobbik kárpátaljai híveit illeti, tízezer emberből egy hülyének születik. Egy ország sem maradhat művészek, költők és bolondok nélkül, ezek arányosan születnek. Ukrajnában a jobbikos eszmét valló emberből rengeteg van, nem lehet mindenkire odafigyelni. A Tisza-melléki járásról már 1995 óta szól a „nóta”, ez egy végtelenített lemez. Országszerte akadnak renitenskedők, ami nem érdemel figyelmet
                                                  – fogalmazott a közigazgatás elnöke.
Hennagyij Moszkal abban sem lát semmi fenyegetőt, hogy a Jobbik szerinte rendkívüli módon kiáll Kárpátalja Magyarországhoz való csatolása mellett, amit a ruszinok is támogatnak. „A ruszinok autonómia törekvései már naftalinba vannak téve, ez a téma, már az első kormányzóságom alatt kimerült” – mondta Moszkal.
A közigazgatás elnöke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egy konstruktív párbeszéd alakult ki közte és a roma közösség között.
A roma vezetőkkel folytatott találkozók során az etnikai kisebbség elöljárói azzal a javaslattal álltak elő, hogy legyen egy romaügyi tanácsadóm. Nemcsak meghallgattuk, de meg is fogadtuk a romák tanácsát, mára a közösség által delegált személy hivatalában van és teszi a dolgát” – mondta el a kormányzó.

A hírportál végezetül emlékeztet arra is, hogy Kárpátalján az elmúlt időszakban erősödtek a magyar és ruszin autonómia törekvések, valamint a Magyarországhoz való csatlakozás gondolata. Hozzáfűzik, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNR) létrehozott egy külön ruszin-magyar zászlóaljat, mely az ukrán erők ellen harcol. Az unn.ua megjegyzi, hogy Kárpátalján több mint 120 nemzetiség él, közülük a magyar, a roma, az orosz, a román, a szlovák és a román a legnagyobb létszámú diaszpóra.