Újabb visszavont állampolgárságok


Tizenhárom határozat is szerepel a legfrissebb Magyar Közlönyben arról, hogy Áder János államfő visszavonta valakinek az állampolgárságát.
Többségük Romániában, Szerbiában, valamint az egykori Jugoszláviában született. Azonban akad a listán ismét ukrajnai és kárpátaljai személy is:

1. Tkacsuk Hanna (névmódosítás előtti neve: Tkacsuk Hanna Vaszilivna; születési hely, idő: Pokrovszke [Szovjetunió], 1986. március 6.)
2. Grabovszki Neonila (névmódosítás előtti neve: Grabovszki Neonila Ivánivna; születési hely, idő: Ungvár [Szovjetunió], 1985. szeptember 17.)

Akkor járhat el a honosításánál egy ember csalárd módon, ha szándékosan megtéveszti a hatóságokat a személyazonosságával, a születési vagy családi adataival kapcsolatban. Vagyis nem kizárt, hogy jelen esetekben is az történt, hogy a honosítás során az érintettek csaltak. A hvg napokban közölt cikke szerint, Kárpátalján a “legjobb” elindítani Nagydobronyban és Técsőn az állampolgárság megszerzésének folyamatát. A cikk szerzője szerint e két településen jelentős összegekért “keresnek” magyar felmenőket bárkinek. Azt azonban a hvg nem részletezi, hogy mely intézmények állítják ki a hamis igazolásokat.