Ukrajna Oroszországtól vásárol szenet


A CentrEnergo Ukrajna egyik vezető áramtermelő vállalata megkezdte a szénimportot az oroszországi Kuzneckij (Kuzbass) szénmedencéből – jelentette be Volodimir Demcsisin energiaügyi és szénipari miniszter az energetikai válságkezelő tanács augusztus 20-i ülésén.
„Tudomásom szerint CentrEnergo megkezdte az első tétel, azaz 200 ezer tonna antracit-szén berakodását a Kuzbass medencében, az első vagonok várhatóan augusztus végére érkezhetnek meg Ukrajnába” – fogalmazott a tárcavezető.
Demcsisin megjegyezte, hogy CentrEnergonak megállapodást kötött a tengeri úton történő szállításról is, ezzel a módszerrel a szén szeptember végére, október elejére várható. A miniszter szerint október 1-ig a hőerőműveknek 2.7 millió tonna, míg hőszolgáltató erőműveknek 500 ezer, összesen 3.2 millió tonna széntartalékkal kell rendelkezniük. Ezzel szemben augusztus 25-i adatok szerint hőerőművekben csak 1.3 tonna tartalék volt, ebből mindössze 585 ezer antracit-szén.
CentrEnergohoz tartozik a Uglegorszki (Donyeck megye), a Tripilszka és a Zmijivszka hőerőmű, összesített teljesítményük 7,6 GigaWatt.