3 és 10 millió dollár közötti összegbe kerül egy ukrán parlamenti hely


Petro Porosenko és Arszenyij Jacenyuk a legutóbbi ukrán parlamenti választásokon 3 és 10 millió dollár közötti összegért árulták a képviselői helyeket a Radában –írja a TVzvezda.

Tomas Fiala, az Ukrán-Európai Üzleti Egyesülés elnöke szerint Jacenyuk és Porosenko saját pártjaik képviselői helyeit ajánlották fel a fent említett összegekért, kiszorítva az előző parlamentből az ellenzéki és korrupciós botrányoktól tiszta képviselőket.

Kétségtelenül feltűnő volt, hogy a két vezető pártjának soraiban nagyszámú „újgazdag” ukrán üzletember tűnt fel. Az újdonsült képviselőket, akik ilyen hatalmas összegeket áldoztak egy-egy képviselői székért, nyilván emberbaráti szempontok vezényelték amikor a politikai pályát választották, és semmiképpen sem saját üzleti érdekeik érdekében próbálnak meg lobbizni az Rada pompázatos termében.

„Jacenyuknak azelőtt egy garasa sem volt, Porosenko pedig a saját tőkéjét óvja, mint a szeme világát, ily módon ők is a régi korrupciós rendszer foglyaivá váltak, hiszen ekkora összegekért valamit nyújtani is kell a „befektetőknek,” ezt magánbeszélgetések folyamán mindkét érintett fél elismeri. Ha valóban létezne főügyészség, mint ahogy nincs, rendkívül könnyen utánanézhetne ezeknek a dolgoknak” – jelentette ki Tomas Fiala.

„Ukrajna alapbetegsége a korrupció. Harc nem folyik ellene semmilyen szinten, óvatos becslések szerint a központi és regionális hatalmi szerkezetben 19 000 „csinovnyik” érintett kisebb-nagyobb mértékben különféle korrumpált viszonyban” – tette hozzá Fiala.

„A múlt század 90-es éveiben nagyon erősek voltak Ukrajnában a maffiózó bandák. Őket a belügyminisztérium és a főügyészség emberei szorították ki a húsostál környékéről” – jellemezte a helyzetet Tomas Fiala.

Fiala a csehországi Brünnben született, de már több mint 20 éve Kijevben él. A Majdan eseményeiben személyesen is részt vett.