Az ukrán katonai főügyész súlyos büntetést kért a két orosz hadifogolyra


Az ukrán főügyészség befejezte az Alekszandr Alekszandrov és Jevgenyij Jerofejev orosz hadifoglyok elleni nyomozást. Anatolij Matiosz katonai főügyész jelentette be a hírt a külön erre a célra szervezett sajtótájékoztatón. Matiosz elmondása szerint a két fogoly ellen a vád olyan bűnügyi jogsértések elkövetése, amely az ukrán büntető törvénykönyv öt pontját sérti meg. Alekszandrov és Jerofejev életfogytiglan szóló börtönbüntetést kaphat az ukrán katonai bíróságtól.

A főügyész szerint maximális büntetés is kiszabható a vádlottakra ezen öt pont megsértése miatt, a jogsértések elkövetéséért halmozottan akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható. Matiosz véleménye az, hogy a bíróság kétségkívül ezt a büntetést fogja kiszabni az orosz hadifoglyokra.

„Ukrajna hivatalosan kirendelt védőügyvédet is biztosított a vádlottak számára, a tárgyalás nyilvános lesz” –jelentette ki Matiosz főügyész. Állítása szerint kétségbevonhatatlan bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a vádlottak ukrán állampolgárokat öltek meg az ország területén belül.

A védelem álláspontja

Okszana Szokolovszkaja, a vádlottak védője szerint valóban életfogytiglan tartó büntetés is kiszabható ellenük, habár mindössze egyetlen pont bizonyítható kétségtelenül, az illegális határátlépés, illetve ehhez csatlakozhat még a törvénytelen fegyverviselés is. A többi vádpont Szokolovszkaja szerint nem bizonyított kellő mértékben.

Az ukrán katonai ügyészség ezzel szemben egy sor bűntett elkövetésével vádolja a hadifoglyokat, úgymint agresszív háborúviselés,illegális határátlépés, illegális fegyvertartás és viselés, törvénytelen határsértés a megszállt területeken. Szokolovszkaja véleménye az, hogy az összes vádpont gyenge lábakon áll, és ő feltétlen fellebbezést fog benyújtani a bírósági ítélet után.

Hogyan esett fogságba a két orosz állampolgár?

Ez év május 16-án Luganszk megye Szcsasztje nevű települése közelében ukrán katonák tartóztatták fel a két oroszt, akik a vád szerint katonai szolgálatban álló személyek. Két nappal később az orosz védelmi minisztérium cáfolta az ukrán kijelentést.

A bírósági eljárás várhatóan szeptemberben lesz Kijevben.