Közel ezren eshettek el Ilovajszknál


A 2014-es ilovajszki tragédiában elesett ukrán katonák száma megközelítheti az ezer főt – közölte Andrij Szencsenko. Az ilovajszki tragédia (2014 augusztusa és októbere között) kivizsgálására alakult eseti parlamenti vizsgálóbizottság elnöke az ukrán veszteségekre vonatkozó adatot sajtótájékoztatóján ismertette, amelyről az Osztrov nyomán az UNIAN hírügynökség és az Ukrajinszka Pravda is beszámolt.
„Ahhoz, hogy becsületesen válaszolhassunk a veszteségekre vonatkozó kérdésre, az eseményeknek egyik vagy másik szakaszában részt vett valamennyi erőszakszervezet vonatkozásában válaszolni kell a következőkre: a közvetlenül a harcokban – azok valamennyi epizódjában – elesettek száma; az ilovajszki eseményekben szerzett sebesüléseikbe belehaltak, a sebesüléseikbe a kórházban belehaltak és a feltételesen nyomtalanul eltűntként nyilvántartottak száma. Bizottságunk csupán közvetetten tudta felbecsülni ezeket a veszteségeket valamennyi epizódot (az ilovajszki eseményekét – a szerk.) illetően, amelyek összesen közel ezer főt tesznek ki” – jelezte Szencsenko.
Hogy a veszteségeket csak megbecsülni tudták, Szencsenko azzal magyarázta, hogy a katonai vezetés nem mindenben segítette a vizsgálatot.
Azért, mert van egy epizód. Ezt összeszorított fogakkal egyszerűen elhallgatja a hadügy – úgy tesznek, mintha meg sem történt volna, s kezdetben ezt nem vizsgálta a katonai ügyészség” – közölte Szencsenko.

Amikor Ilovajszkot bekerítették a körülbelül 3,5-3,6 ezer főt számláló oroszországi reguláris katonai alakulatokkal, amelyeket adataink szerint 500 fegyveres támogatott, Ilovajszk felszabadítása céljából ezekre az erőkre az 51-es dandár egy századát és taktikai csoportját küldték támadásba, vagyis a halálba

– hangsúlyozta.
Az UNIAN emlékeztet, hogy a katonai ügyészség korábbi adatai szerint az ilovajszki események idején a terrorellenes műveletben (ATO) résztvevő 366 katona esett el, s 429 sebesült meg. Ugyanakkor Anton Herascsenko, a Népi Front parlamenti képviselője kijelentette, hogy az ilovajszki katlanban Donyeck megyében több mint ezer ember esett el.

Kárpátalja hetilap