Negyven raklap tartósélelmiszer-adományt kaptak kárpátaljai magyarok


A Földművelésügyi Minisztérium dolgozói és a tárca háttérintézményei negyven raklapnyi, több millió forint értékű tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a kárpátaljai magyarság megsegítésére. Az adományt csütörtökön Simon Attila István közigazgatási államtitkár adta át, a kárpátaljai Visken.

A Földművelésügyi Minisztérium májusban felhívást intézett hetvenegy hazai háttérintézménye és a minisztérium dolgozói felé, hogy segítsék tartósélelmiszer-adományokkal a határon túli magyarságot – mondta el az államtitkár az MTI-nek. “Olyan sikeres volt az akciónk, hogy ma tizenhárom tonnányi tartós élelmiszer átadására került sor. A csomagban liszt, cukor, tészta, konzerv, édesség és tea is van” – tette hozzá. Kiemelte: a rászorulóknak juttatott adományok gyűjtésében és szétosztásában jelentős szerepet vállaltak a Földművelésügyi Misztérium oktatási intézményei, a különféle agrárhivatalok és kutatóintézmények, az erdészetek és nemzeti parkok, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Viski Zöld Turizmusért Szövetség, továbbá a viski önkormányzat is. Az adományok nagy részét helyi és környékbeli települések rászoruló magyar családjai kapják.

Az államtitkár felidézte, hogy májusban minisztériumi forrásból 21 millió forintot adományoztak négy olyan kárpátaljai gazdaszervezetnek, amely a helyi gazdálkodóknak, családoknak próbál segíteni olyan programok indításával, amelyek a szülőföldön való megmaradást segíthetik elő, hiszen a most átadott segélyekhez hasonló egyszeri adományok “csupán a túlélésnek zálogai”.

mti