Ötven halott migránst találtak Ausztriában egy teherautóban


Egy kisteherautóban menekültek holttestére bukkantak csütörtök délelőtt az osztrák A4-es autópályán, írja a Kronen Zeitung. Az osztrák rendőrség illetékese 20-50 halottról beszél. Válságstáb alakult, és felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal is.

A 7,5 tonnás teherautó szerda óta állt egy autópálya-segélyhelynél lévő leállósávban, Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik. A sofőr elmenekült.
A menekültek feltehetően megfulladtak a teherautó rakterében. A kisteherautón szlovák nyelvű feliratok láthatók.
A Kronen Zeitung szerint a halottak száma elérheti az ötvenet is. Az ORF osztrák közszolgálati televízió harminc áldozatról beszél, a burgenlandi rendőrség vezetője a 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatón 20 és 50 közöttire tette az áldozatok számát. Mint mondta, abból indulnak ki, hogy az áldozatok menekültek.
A burgenlandi rendőrség szóvivője “szörnyű bűncselekményről” beszélt. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta: a tragédia mindannyiukat megrendítette, az embercsempészek pedig “bűnözők, akik nem a menekültek megsegítésében, hanem csakis a profitban érdekeltek”.
Az osztrák rendőrség kedden három embercsempészt vett őrizetbe, akik szintén egy teherautóban szállítottak menekülteket. A menekültek azt mondták: bezsúfolták őket a raktérbe, ahol alig kaptak levegőt. Hiába könyörögtek, a sofőr így vitte őket a szerb-magyar határtól Ausztriáig mindenféle megálló vagy pihenő nélkül.

index