Hamis volt az ukrajnai orosz áldozatok számáról szóló hírAz amerikai Forbes és több nyugati médium is hamis hírt közölt az Ukrajnában elesett orosz katonák számáról, mivel nem ellenőrizték annak forrását – írja az RT orosz globális televízió részletes, a hamisítást leleplező cikkében.


Paul Roderick Gregory szerdán írt a Forbes-on egy orosz internetes portált, a Gyelovaja Zsiznyt („Üzleti élet”) idézve a Kelet-Ukrajnában életét vesztett vagy megsebesült orosz katonák „hivatalos” számáról. Az orosz szöveg nem közölt forrást a „tényre”. A brit Independent az ismeretlen portált szerdán már „mértékadónak” nevezte.

A magyar sajtó nagy része is azonnal átvette az angolszász sajtóban megjelenteket. Az MNO-nak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő már akkor azt mondta: a világ titkosszolgálatai jelenleg egyetlen forrást fogadnak el hitelesnek, és az a Reuters hírügynökség, így a Forbes és az általa idézett források esetén is felmerülnek kétségek.

Később a Bloomberg hírügynökség egyik újságírója rájött arra, hogy a Gyelovja Zsizny jelentést fabrikálták, megkérdőjelezte annak URL-jét (Bs-life.ru) és bemutatta, hogy az „Ukrajnában” szót nem „v Ukrajne”-ként, hanem hibásan „na Ukrajne”-nek írta a forrás. A honlapnak kapcsolati adatokat mutató része sincs. Amikor az RT megpróbálta a kiadványt felhívni a neten elérhető telefonszámok alapján, senki nem vette fel a telefont.

forrás: mno.hu