Ki az úr itt? – Botrány a megyei közgyűlésen


Egyre nyilvánvalóbb, hogy politikai okai voltak annak, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács tegnapi ülésén nem szavazta meg a megye új területi-közigazgatási berendezkedésnek modelljét. A tanácskozás egyenesen botránnyal végződött, miután Hennagyij Moszkal kormányzó dühösen kirohant a teremből és becsapta maga mögött az ajtót.
Már a botrányig is nehézkesen zajlott a közgyűlés munkája. A Kárpátalján kidolgozott új területi-közigazgatási tervet kellett volna a képviselőknek elfogadniuk. Ukrajnában egyébként ezzel csak a mi régiónk maradt adós. Elsőre a 108 tagú képviselőtestületből csak 24-en nyomtak igent a Kijevben reformnak nevezett átalakításra. Ezután titkos szavazást rendelt el Ivan Csubirko, a megyei tanács elnöke. Ez sem vezetett eredményre, sőt, már csak 17 igenlő szavazat gyűlt össze. A Baloga-féle Egyedüli Centrum (JC) képviselői és a Batykivscsina-frakció egyáltalán nem szavazott. Emiatt rohant ki mérgében Moszkal, majd pedig a képviselők nagy része, akik szerint szégyen, amit a nem szavazó kollégáik tettek.
A botrány után a szereplők nem sietnek érdemben kommentálni a történteket. A kormányzó annyit mondott, hogy ez olyan, mintha az ifjú pár megjelenne az oltár előtt, mire a pap azt válaszolja nekik, menjenek dolgukra, mert nem adja össze őket. Moszkal hasonlata azért annyiban sántít, hogy a közigazgatási reformtól a kárpátaljaiak többsége egyáltalán nincs oda, a terv kidolgozásának folyamatában inkább csak negatív észrevételekkel lehetett találkozni.
A KárpátHír korábban egyik heti kérdését is ehhez igazította. Azt kérdeztük, hogy Önök szerint a helyi magyarság jól jár-e a közigazgatási reformmal? Válaszadóink 60 százaléka szerint nem jár jól, 23 százalék nem tudott dönteni, s mindössze 17 százalék vélte úgy, hogy jól jár.

A reformot pártolók most azzal is előjöttek, hogy amennyiben a megyei tanács elfogadta volna a tervet, 117 millió hrivnya fejlesztési pénz érkezhetett volna Kijevből. Az ellenvéleményt vallók viszont arra alapoznak, hogy átgondolatlan ez az egész, s a közigazgatási határok átrajzolása, a települések összevonása csak rontani fog az egyébként is súlyos gazdasági-szociális helyzeten.

Ám a legnagyobb valószínűség szerint „csak” arról van szó, hogy Viktor Baloga ily módon üzent a kijevi vezetésnek, hogy ki is a főnök Kárpátalján… Egy biztos, a történetnek még lesz folytatása.

Nemes István