Közös konyhájuk lehet a beregszászi iskoláknak


A beregszászi pedagógusok hagyományos konferenciájáról számolt be közösségi oldalán Babják Zoltán polgármester. Ennek során elsőként Pilipenko Marianna összegezte a 2014—2015-ös tanévben elvégzett munkát, az óvodai, az alap- és középfokú oktatás, illetve az osztályon kívüli munka fejlesztése terén elért eredményeket.
A városi oktatási osztály vezetője felvázolta a közelgő új tanévre vonatkozó terveket is. Elmondta, hogy a legfőbb feladatok közé tartozik, hogy a diákok jobb eredményeket érjenek el a független külső tudásfelmérésen, illetve monitorozni fogják a tantárgyak, ezen belül az ukrán és a magyar nyelv oktatását.
Babják Zoltán beszédében rámutatott, hogy 2015-ben 6,888 millió hrivnyát fordítottak a városi költségvetésből az iskolák és óvodák anyagi-műszaki bázisának megszilárdítására. Egyik legnagyobb eredményük az, hogy befejeződött a felújítás a 16. sz. óvodában, s újra működik e gyermekintézmény. Arról tájékoztatott, hogy a bonyolult szociális-gazdasági helyzet figyelembevételével a városi tanács forrásokat utalt ki a gyermekek étkeztetésére, igaz, csupán 5 hrivnyát jelent ez egy ebédre vetítve. Meg kell említeni, hogy teljes modernizálásra szorul az étkezdék felszerelése a városi iskolákban. A jövőben célszerű volna létrehozni egy központi, modern egységet, ahol elkészítenék az ételeket minden tanintézet számára.

„Ezt akár abból a pénzből is létrehozhatnánk, amit a különálló konyhák fenntartására fordítunk jelenleg. Az így felszabaduló forrásoknak köszönhetően több pénzt fordíthatnánk az étkeztetésre is, magasabb kalóriaértékű ételeket kaphatnának gyermekeink. Szóltam arról is, hogy az idén komoly terhet jelent a szülők számára a tankönyvek beszerzése. Emiatt a városi tanács úgy döntött, hogy 400 ezer hrivnyát utal ki a büdzséből, amiből fedezzük a 4. és 7. osztályosok számára szükséges tankönyvek árának az 50 százalékát” – ecsetelte Beregszász városvezetője.