Náci elveket valló pártot regisztráltak Ukrajnában


Ukrán Nemzetgyülés-Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) néven szélsőséges nyíltan neonáci eszméket valló pártot regisztrál az Ukrán Igazságügyi Minisztérium – olvasható a kommunista párt hivatalos honlapján. Így az új párt indulhatnak az október 25-én esedékes előrehozott önkormányzati választásokon.
A portál szerint az UNA-UNSZO pártként történő bejegyzésével az állam és Ukrajna elismeri és legalizálja a náci nézeteket valló tömörülést. A párt nyilvánosságra hozott programjában olyan jelmondatok olvashatóak, mint: Ukrajna az ukránoké! Ukrajna mindenekfölött! A kiáltványukban elítélik a kommunizmust, kozmopolitizmust és liberalizmust.
Az Ukrán Kommunista Párt sajtószolgálat közleménye szerint a párt által képviselt náci, fasiszta eszmék nem egyeznek az Ukrajna Alkotmányában rögzítettekkel, valamint szembe megy a nemzetközi normákkal és további társadalmi ellentéteket szít. A kommunisták szerint a nemzetiszocialisták előretörése faji, nyelvi és vallási hovatartozás szerinti megkülönböztetéshez vezethet, valamint a fasiszta diktatúra bevezetésére készülnek.